Vse izjave

Zakaj dr. Krek napada konopljo, dela škodo in komentira zakon, ki ga ni prebral?

12. april, 2018
Objavljeno v kategoriji: Konoplja, Legalizacija, Zdravstvo

Potem ko smo Pirati s pomočjo SMC v parlamentarno obravnavo vložili naš Zakon o konoplji, izdelkih iz konoplje in izdelkih z višjo vsebnostjo THC, so se z različnih strani začele vsipati kritike. Težava je, da te niso ne znanstveno ne kako drugače tehtno podprte. Najbolj žalostno je, da nekatere kritike stresajo “strokovnjaki” za krinko nekaterih naših institucij, kar naj bi praznemu natolcevanju dalo težo.

Pirati smo tako pod piratsko kukalo vzeli nedavni Tednik RTV SLO, v katerem se je pojavila kopica neresnic in političnih floskul. Pa bomo z njimi v tem tekstu malo obračunali.

Julijano Bizjak Mlakar(DESUS) zmedli osnovni pojmi

Blamažo, kar se znanja o konoplji tiče, je začela Julijana Bizjak Mlakar (Desus):

“Prosta trgovina z drogami lahko pomeni samo slabše zdravje ljudi, odvisnost od drog, lahko bomo omamljali ljudi.“

Kolegica Bizjak Mlakar očitno ne razume pojma drog. Droge so že legalizirane – in sicer sta to alkohol in tobak, ki vsako leto med Slovenci zahtevata 3600 (tobak) in 808 (alkohol) življenj. Konoplja je v naši družbi dejstvo. Glede na kredibilne raziskave konopljo v Sloveniji uporablja 200.000 ljudi. Njena prohibicija pomeni odtekanje denarja v kriminalne žepe in slabe, pogosto strupene produkte za tiste, ki kanabis rekreativno uživajo, pa tudi za mnoge obolele. Številni rakavi bolniki in mnogi umirajoči si s konopljo lajšajo dneve, a včasih v konopljini smoli dobijo tudi strup, ker zadeva ni nadzorovana.

Slovencem bi to zagotovo koristilo. Rezultat zdajšnje prohibicije, ki jo očitno podpira tudi Desusova pripadnica, pomeni, da morajo policisti po zakonu danes babico z rakom na jetrih, če ta kadi konopljo, vkleniti v lisice.

Porabe konoplje država danes ne nadzoruje

Glavni inkvizitor, kar se tiče konoplje, pa je dr. Milan Krek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje(NIJZ). Čudi nas, da je dr. Krek “zastavonoša” tako NIJZ kot Ministrstva za zdravje, ki v tej bitki, kot kaže, nasprotujeta legalizaciji in regulaciji koristne rastline. Še bolj nas čudi, da mu obe ustanovi dovolita širjenje netočnih in zavajajočih informacij.

Dr. Milan Krek:

“Zakon prikazuje konopljo kot nenevarno, kot manj nevarno, kot nekaj, kar je manj nevarno kot alkohol, kar je manj nevarno kot tobak.”

Samo tole bomo rekli:

Za tiste tri, ki se vam da brati peer-reviewed znanstvene raziskave: LACHENEIMER D.W., REHM, J., 2015, Comparative risk assessment of alcohol, tobacco, cannabis and other illicit drugs using the margin of exposure approach. Epidemiological Research Unit, Technische Universität Dresden. [Dostopano 16. oktober 2017] Pridobljeno od: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4311234/

Dr. Milan Krek:

“Mladi zdaj v konoplji vidijo nekaj nenevarnega.”

Porabe konoplje država danes ne nadzoruje, kdorkoli lahko prodaja karkoli komurkoli. Glavno orožje proti zlorabi drog pa je prav izobraževanje – denar zanj pa bo prišel iz trošarin od prodaje konoplje. Danes dejansko nimamo državnih podatkov o tem, kdo in kako in koliko porablja konopljo.

Iskreno nas tudi zanima, na katere podatke se dr. Krek navezuje, ko govori, da “je zakon dal zeleno luč vsem mladim, da konopljo vidijo kot nekaj nenevarnega”. Slovenija danes nima nobenih uradnih podatkov o tem, v kolikšnem obsegu se konoplja uporablja, kdo jo uporablja, kje in kako. Dr. Krek ima očitno podatke, ki jih uradno nima nihče.

Je Krek Piratski zakon sploh prebral?

Dr. Milan Krek:

“Vemo, da se bo zaradi zakona povečala obolevnost, vemo, da se bo povečalo število prihodov v urgentne centre. Ob enakem proračunu za zdravstvo bo zrasla cena zdravstvenih storitev.”

Število prihodov v urgentne centre zaradi konoplje se že povečuje. Številni vzroki za to so prav strupi (šmir, svinec) v vršičkih in olju, ki jih tja mešajo kriminalne združbe. Do velikega dela teh obiskov pride tudi zato, ker ljudje o konoplji in njeni uporabi niso poučeni.

Piratski zakon sicer predvideva letno 15 milijonov evrov prihodkov v državno blagajno. Dr. Krek piratskega zakona, ki je javno na voljo vse od vložitve v parlament, očitno ni prebral ali pa ga ne razume. S petnajstimi milijončki si pa lahko privoščimo tudi dodatno brizgo in merico tekočine za spiranje želodca tudi vsem tistim najstnikom, ki se bodo nacedili z Mercatorjevim rdečim. Ne samo za zmanjševanje uporabe konoplje.

Konoplja enako zasvojliva kot – kava

V prispevku je komentiral tudi dr. Andrej Kastelic, predstojnik Centra za zdravljenje odvisnih od drog Psihiatrične klinike Ljubljana. Dejal je:

“Med mladimi, ki začnejo uživati konopljo v obdobju adolescence, jih približno šestina razvije odvisnost. Med tistimi, ki uživajo vsakodnevno, jih je tretjina. V celotni populaciji pa je 10 do 15 odstotkov takih, ki so kdaj koli probali konopljo in so zasvojeni.”

To je res. Ker je konoplja zasvojljiva, je čas, da se nehamo sprenevedati in jo začnemo regulirati! Je pa tudi dejstvo, da abstinenčna kriza zaradi prenehanja uživanja konoplje ni huda. V primeru čisto legalnega alkohola lahko alkoholik tudi umre, če nenadoma neha uživati alkohol. Pri konoplji znanost takega primera ne pozna.

Pa da ne rečemo, da zasvajajo tudi sladkor, tek, seks in še kaj.

Konoplja je tako zasvojljiva kot kava.

Morda bi bil čas, da si dr. Krek prebere piratski zakon in neha natolcevati. S tem povzroča samo veliko škodo zdravju Slovencev in načenja ugled NIJZ in Ministrstva za zdravje, hkrati pa tudi spodkopava zakon, ki bi končal financiranje kriminala.

Pirati