Vse izjave

Spoznaj kandidata enote Postojna: Anže Jesenek

8. maj, 2018 (nazadnje posodobljeno: 11. maj, 2018)
Objavljeno v kategoriji: Volitve DZ 2018

Vsak dan se nam bo predstavil en nosilec oz. nosilka liste. Tokrat predstavljamo kandidata VE 2 – Postojna Anžeta Jeseneka. Jutri nadaljujemo s kandidatom v VE7 – Maribor Tomislavom Kišem. Izglasovane liste kandidatov in kandidatk si lahko preberete tule: http://pir.at/liste

Anže Jesenek, Piratska stranka Slovenije

Ime in priimek
Anže Jesenek

Datum rojstva
5. 8. 1993

Izobrazba

Gimnazijski maturant, anglist v izobraževanju

Poklic
Študent

Volilna enota
VE 2 – Postojna

Okraji
Postojna in Ilirska Bistrica

Maturiral sem na Vegovi strokovni gimnaziji, trenutno pa poleg dela pri Piratih študiram na Filozofski fakulteti – smer anglistika. Že od začetka srednje šole sem poizkušal biti vsaj na tekočem s političnim dogajanjem v Sloveniji, ki pa me nikoli ni navdušilo. Ko sem dopolnil osemnajst let, sem šel kot priden državljan leta 2014 volit. Danes sicer nisem navdušen z mojo izbiro na takratnih volitvah, saj bi z današnjim znanjem najbrž oddal neveljavno glasovnico. A na napakah se učimo, tudi zato, da jih ne ponavljamo. In kako drugače spremeniti politično klimo na bolje, kot da se tega podviga lotiš skupaj z ljudmi, ki imajo isti cilj v očeh? Takrat sem spoznal Piratsko stranko Slovenije.

Pirati so me z njihovim delom navdušili, še preden so zaživeli v Sloveniji – njihovo delo sem spremljal že od začetka na Švedskem. Ideje o zaščiti zasebnosti na spletu, o boju proti velenadzoru posameznika tako od države kot od globalnih podjetij, o prostem pretoku informacij in o zaščiti nevtralnosti interneta se mi zdijo nujne za uspešen razvoj družbe v 21. stoletju. Piratske stranke so jih kot edine postavljale v ospredje, zato sem vedel, da razumejo, kako pomembne so te tematike in kakšne posledice bodo pustile na naši družbi, če se jih ne bomo lotili pravilno.

Moja pot v Piratih

Ko sem pred štirimi leti izvedel, da so Pirati aktivni tudi v Sloveniji, sem se jim tik pred evropskimi volitvami pridružil tudi sam. Z načinom dela, s pristopom in informiranjem članstva so me hitro prepričali. Pomagal sem jim že takrat, danes pa sem del operativne ekipe, ki vlaga velike napore v tokratne volitve.

Želim si, morda celo upam, da bomo Pirati delovali le toliko časa, dokler nas ne nasledi naslednja “piratska” stranka, ki bo bolje razumela svet, v katerem je nastala. Naše poslanstvo bo po moje doseženo, če bo naša zgodba navdihnila generacijo, ki pride za nami in ji bo naše delo dalo poleta in moči, da se bodo lahko s Piratskim razumevanjem sveta, ki ga bodo še nadgradili, lotili političnega polja v Sloveniji in Evropi.

Pirati smo danes sicer najnaprednejša stranka, a moramo biti trezni in se zavedati, da se bodo današnji otroci spopadali s povsem drugačnimi izzivi, ki jim mi morda ne bi bili kos. Za ta čas bomo rabili politično aktivne mlade, ki bodo razumeli, da mora razvoj služiti ljudem in bodo to načelo tudi politično uveljavljali.