Vse izjave

Slovenija can into space!

11. marec, 2015
Objavljeno v kategoriji: Evropska Unija, Znanost

slo_can_into_space

Zopet prinašamo dobre novice! Vlada RS naj bi sprejela sklep, da bo podpisala pogodbo z Evropsko Vesoljsko Agencijo (ESA) in tako postala polnopravna članica evropske vesoljske skupnosti. S tem se je zavezala, da nameni nekaj svojih sredstev agenciji, ta pa ji v zameno zagotovi vsaj tolikšno povračilo v obliki naročil za razne visoko tehnološke komponente, ki jih potrebujejo evropska vesoljna plovila. Naročila bodo zagotovila financiranje in razvoj predvsem univerzitetnim inštitutom, ki se ukvarjajo z reševanjem in razvojem zapletenih in izredno zahtevnih tehnologij. In kakor pravi star pregovor, več glav več ve. Tako se zagotovi tudi kvaliteto ter višjo varnost vseh izstreljenih plovil. Ravno s tako veliko podporo ter voljo in sodelovanjem vseh članic lahko evropska plovila poletijo nad naše oblake in Evropo ustalijo kot vesoljsko velesilo, ki se lahko po svojih dosegih enači tudi z agencijo NASA. ESA je namreč kot prva uspela zasidrati sondo na komet ter iz njega izvleci ogromno novih in neznanih podatkov o notranjosti teh nebeških teles. Veliko teorij je bilo potrjenih, ničkoliko ovrženih, na najdbah pa so bile nato postavljene nove.

Zatorej, Pirati čestitamo Republiki Sloveniji ter pogajalski skupini Vlade RS za še eno razumsko odločitev, ki stoji na nesebični želji po razvoju človeštva na poti v novo dobo. Dobo, ki nas morda že kar kmalu ponese na daljna popotovanja po brezmejnem vesolju.

Razstava European Space Expo

Naj vas vse spodbudimo, da se udeležite potujoče interaktivne razstave, ki se nahaja na Kongresnem trgu v Ljubljani vse do 15. marca 2015.