Vse izjave

Širjenje cenzure v EU ustavljeno! Za enkrat.

10. June, 2017
Objavljeno v kategoriji: Avtorske pravice, Evropska Unija, Reforma avtorkega prava

V četrtek, 8.6. je odbor za notranji trg in varstvo potrošnikov (IMCO) podal svoje mnenje o predlaganih reformah avtorskega prava. To je bilo drugo najpomembnejše glasovanje na to temo. Glasovanje odbora za pravne zadeve (JURI), ki je glavni pri odločanju prihodnosti avtorske zakonodaje, bo septembra.

Alternativni kompromisi zavrnjeni

Tekom tedna smo opozarjali na poiskuse sabotaže parlamentarnih procesov ter vsiljevanja katastrofalnih predlogov s strani Evropskega poslanca P. Arimonta. V tesnih pogajanjih so njegove predloge na srečo zavrnili. Za to zmago ste zaslužni tudi Vi, ki ste s svojimi klici in sporočili evropske poslanke in poslance opozorili naj se odločijo pravilno in zavarujejo svoboden internet!

Filtrirani filtri cenzure

Komisija je zavrnila cenzurne filtre ter sprejela razumnejše kompromise.
Novo besedilo, ki ga je v začetku predlagala Evropska poslanka Michal Boni, ne zahteva od spletnih servisov uvedbe avtomatiziranih filtrov za nadzor naloženih vsebin. Prav tako preprečuje neutemeljeno odstranjevanje vsebin, naloženih s strani uporabnikov.

Svoboda deljenja novic je še vedno pod vprašajem (?)

Na žalost komisija, zadolžena za zaščito potrošnikov, ni uspela najti skupnega jezika pri zavrnitvi širitve avtorskih pravic za založnike novic, katere so strokovnjaki v en glas popljuvali kot kršenje svobode govora. Veliko poslancev Evropskega parlamenta, ki so proti tem spremembam, ni bilo na glasovanju.
Na žalost je bilo zaradi njihove odsotnosti veliko dobrih predlogov zavrnjenih le z enim ali dvema glasovoma.

Formacija soglasja za legalizacijo vsebine, ki jo ustvarjajo uporabniki;

Komisija je sprejela predlog za izjemo, ki legalizira veliko sodobnih spletnih vsebin, kot so “meme”, “reaction GIFs”, “libpubs”, ter mnoge druge. Prav tako je komisija predlagala sprejem t.i. “freedom of panorama” določila (načelo svobodne panorame), ki omogoča prosto deljenje slik javnih lokacij. Končno vsi, ki smo del internetne kulture kot jo poznamo nismo več kriminalci po določilih zastarele avtorske zakonodaje. 🙂

Današnje glasovanje odlično prikaže, da vsak glas šteje. Veliko zakonov, ki so bistvenega pomena za modernizacijo avtorskega prava, je bilo danes zavrnjenih za glas ali dva. Pirati iskreno upamo, da na prihodnjih glasovanjih kritični poslanci ne bodo odsotni, ter da se Evropska zakonodaja avtorskega prava končno premakne v 21. stoletje.