Vse izjave

Simpozij: Proaktivno državljanstvo žensk

18. maj, 2017 (nazadnje posodobljeno: 1. maj, 2018)
Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Spoštovanje človekovih pravic
Objavljeno v kategoriji: Človekove pravice

V soboto, 20. maja 2017 bo v prostorih Kuda Franceta Prešerna v sodelovanju z civilnodružbenim odborom organiziramo simpozij “Proaktivno državljanstvo žensk“. Imeli bomo 4 okrogle mize z različnimi tematikami, pogovarjali pa se bomo o trenutnih kulturno-političnih problemih, ter iskali rešitve nanje.
Pridružila se nam bo tudi častna gostija – evroposlanka in članica Nemške piratske stranke Julia Reda.

V uvodnem delu nam bo Svetlana Slapšak pripravila prispevek o solidarnosti, subverziji, svečanosti in državljanstvu žensk v svobodnem stilu, nato pa se bomo za okroglimi mizami pogovarjali o temah:

Teme okroglih miz

Diskusije v skupinah trajajo do ure in pol, vsaka skupina ima uvodničarko oz. uvodničarja, ki je obenem moderatorka oz. moderator. Vsaka/vsak od prijavljenih predstavi svoja diskusijska izhodišča, po diskusiji pa skupina oblikuje seznam svojih tez, političnih pričakovanj in zahtev, ki jih tudi predstavi.

Politično aktiviranje žensk in mehanizmi vključitve

Pogovor bosta moderirali Ana Drevenšek in Urša Orehek.

Na diskusijski skupini se bomo dotaknili razlike med politiko in dnevno politiko in v povezavi z njo koncepta aktivnega državljanstva. Govorili bomo o različnih načinih državljanske dejavnosti, poleg izvrševanja volilne pravice, ki omogočajo državljankam in državljanom vplivanje na politično odločanje. Razmišljali bomo o pomenu aktivnega državljanstva žensk ter raziskovali razloge, ki ženskam so in še preprečujejo dojemanje sebe kot »politične živali«.

Krepitev, upor, preživetje.
Možnosti vzpostavljanja alternativnih ekonomskih skupnosti s povezovanjem marginaliziranih ljudi

Pogovor moderira Luna Jurančič Šribar.

Fokus delavnice bo analiza novih oblik ekonomije (solidarnostne, skupnostne, socialne, družbene, delitvene … ) in priložnosti, ki si jih lahko ustvarjamo, se medsebojno krepimo in gradimo sprejemajoče in avtonomne skupnosti z najbolj odrinjenimi skupinami ljudi. Zanimalo nas bo tudi, s kakšnimi ovirami dominantnega ekonomskega sistema se pri tem soočamo in kako se jim lahko učinkovito zoperstavljamo.

Kulturna politika proti umetnicam in umetnikom

Pogovor moderira Marija Mojca Pungerčar.

Kulturi gre že precej časa zelo slabo, saj je bilo to področje žrtvovano višjim ciljem oziroma ekonomskim interesom države. Sedanja kulturna politika potiska ustvarjalce in ustvarjalke na rob preživetja in s tem tudi na obrobje družbe. Kateri so lahko možni izhodi iz tega položaja?

Javne tekme za ospoljene pomene in prakse:
osnove problematike spolov z vidika (pro)aktivnega državljanstva

Pogovor moderira Renata Šribar.

Manko odločilne aktivnosti in proaktivnosti žensk je utemeljen že v samih tradicionalnih koncepcijah spolov in ideologiji delitve na javno in zasebno sfero, ki je povezana z razcvetom kapitalizma. Vztrajanje na »ospoljenih« tradicijah je pogojeno še z enim profitom, to je družbeno, kulturno in posebej politično močjo. Kaj vse razgraditi, da bo moč pravično razporejena?

Prijava na dogodek

Tiste, ki že veste, da pridete, prosimo za potrditev udeležbe na email prijava@piratskastranka.si zaradi organizacije. Udeležba pa bo možna tudi brez prijave.

Poskrbeli smo tudi za varstvo otrok – za vaše najmlajše družinske člane bo poskrbela CustomNanny Slovenija (za varstvo je potrebna le predhodna prijava na email maja.golob@piratskastranka.si)

Lepo vabljeni k aktivni udeležbi!

Vsebine povezane z isto programsko točko

izjava
Prav tako o programski točki: Spoštovanje človekovih pravic

Preprečimo sporazum ACTA, ki omejuje svobodo in razvoj!

blog
Prav tako o programski točki: Spoštovanje človekovih pravic

Sanje mavričnih ljudi

blog
Prav tako o programski točki: Spoštovanje človekovih pravic

Zakaj je zasebnost pomembna