Vse izjave

Še 1 dan do poiskusa širjenja cenzure

7. June, 2017
Objavljeno v kategoriji: Avtorske pravice, Evropska Unija, Reforma avtorkega prava

Jutri, 8. junija, Evropski parlament glasuje o reformi avtorskega prava, izid glasovanja pa bo imel dolgotrajne posledice. Reformo je predlagala Evropska komisija, akademiki in strokovnjaki so reformo soglasno skritizirali in EP se nagiba k racionalni zavrnitvi reforme. Problem je nastal, ker se nekateri (ponovno) zatekajo k umazanim taktikam in na vsak način hočejo uveljaviti svoj prav. “Komisija za notranji trg in pravice potrošnikov” (IMCO), ki je odgovorna za stališče EPja glede najbolj kontroverznega dela reforme – uvajanje obveznih cenzurnih filtrov na spletnih servisih, med katere sodijo tudi socialna omrežja (Facebook, Twitter, …).

Pascal Arimont (Evropska ljudska strnka (EPP)) se je odločil, da bo ignoriral parlamentarne procedure, šel mimo pogajalcev svoje in drugih strank ter objavil tekst, ob katerem reforma, predlagana s strani Komisije, deluje nebogljeno. S to taktiko je pred kratkim že uspešno preprečil Komisiji, da bi se zavzela za progresiven položaj pri preprečevanju “geoblockinga” (Ko ti youtube napiše “Ta video ni na voljo v vaši državi” – če g. Arimont ne bi uspel, tega danes več ne bi bilo!). Z vnovičnim usehom bi Komisiji preprečil izvajanje njenega poslanstva – zaščito evropskih potrošnikov.

V primeru, da g. Arimontu uspe, bi bile posledice katastrofalne za vse, ki imajo svojo spletno stran (blog, spletna stran podjetja, …), saj bi morali razviti ali kupiti filtre, ki bi nadzirali ves promet na spletni strani ter ga pregledovali za avtorsko zaščitene vsebine. Prav tako bi nov zakon kršil osnovno človekovo pravico do zasebnosti, kot pravi sodišče CJEU. G. Arimontu ni mar.

Še ena negativna posledica predlagane reforme s strani g. Arimonta je privatizacija novic vse do hladne vojne – objava novice na socialnem omrežjiu, citiranje, že samo objava naslova bi zahtevala soglasje avtorja oz. lastnika novice, kar v praksi pomeni nič več objav novic na socialnih omrežjih kot je npr. Facebook. Seveda je g. Arimont poskrbel, da je v to vključil tudi fizično natisnjene novice, ne le spletne objave. Za piko na i pa pravice veljajo tudi za akademske založnike, kar bi popolnoma onemogočilo kakršenkoli prost dostop do akademskih člankov.

Obvestite svoje MEPe naj glasujejo PROTI!

Pomagajte nam ustaviti ta nesramen poizkus spodkopavanja parlamentarnih procesov in širitve avtorskih pravic v prid velikih podjetij. Predlog je brez obzira do temeljnih pravic, sodobne internetne kulture in startupov.

Kontaktirajte člana Evropskega parlamenta (MEP) iz vaše države, ki je del IMCO komisije in ji/mu povejte, da od njih pričakujete, da podprejo Stihlerjeve popravke avtorskih pravic. Telefonski klic ne traja več kot minuto ali dve, je pa izredno učinkovit. “Bits of freedom” so ustvarili priročno orodje, s katerim lahko pokličete vašega MEPa brezplačno! Glasovanje je že čez slab teden, zato je čas za klic danes!