Vse izjave

Poziv poslancem: Daj malim svoj glas!

18. april, 2018 (nazadnje posodobljeno: 1. maj, 2018)

Zastavili smo projekt, s katerim pozivamo poslance, da zunajpalamentarnim strankam, ki se spuščajo v predvolilni boj, namenijo svoj glas podpore.

Objavljeno v kategoriji: Volitve, Volitve DZ 2018

Pirati smo ob začetku zbiranja podpisov že presegli lastna pričakovanja, tako da bomo več kot dovolj hitro zbrali vse potrebne podpise za kandidiranje na državnozborskih volitvah. A tega pred štirimi leti z današnjimi pogoji ne bi mogli trditi, saj nismo imeli niti vzpostavljene organizacije, niti nismo bili tako dobro pripravljeni na potrebo po zbiranju podpisov kot smo danes.

Danes je to tegoba marsikatere stranke, ki ne glede na svojo velikost naslavlja probleme današnje družbe, ki jih stara politika ne, a morda ne bo uspela zbrati dovolj podpisov. Zato si Pirati želimo, da bi v Sloveniji spodbujali stranke, ki se trudijo uspevati in rasti postopoma, brez finančnih ‘investicij’, kar prenova zakonodaje in krajši predvolilni roki trenutno ne omogočajo.

Majhne zunajparlamentarne stranke moramo za kandidiranje na državnozborskih volitvah v kratkem roku devetih dni zbrati 800 na upravni enoti potrjenih podpisov, vsaj 100 jih mora priti iz posamezne volilne enote. Parlamentarne stranke potrebujejo za kandidiranje na istih volitvah podporo zgolj treh poslancev.

Pirati ugotavljamo, da – glede na izjemno kratek rok – taka ureditev ni pluralna in z nekega stališča tudi ni demokratična, saj tistim, ki hočemo v Državni zbor, pa nismo populisti, ponuja nesorazmerno majhno okno vstopa. Pirati hočemo živeti v državi, kjer se slišijo tudi bolj umirjeni in trezni glasovi. S tem ciljamo predvsem na nekatere politične opcije, ki niso osredotočene zgolj na delitev na leve in desne ter naslavljajo specifične probleme današnje družbe, ki jih stara politika ne.

Glas naprednim programom in za pluralno družbo

Zato smo zastavili projekt “Daj malim svoj glas”, s katerim javno pozivamo poslance parlamentarnih strank, da zunajparlamentarnim strankam, ki se spuščajo v predvolilni boj in imajo napredne programe, le-ti pa so orientirani v dobro družbe, namenijo svoj glas podpore. Ta glas naj namenijo političnim strankam, ki v zastavljenem roku devetih dni zberejo vsaj četrtino vseh podpisov. O tem, kdo bo šel v parlament, pa naj odločijo volilci.

Pirati menimo, da taka poteza ni samo krepitev demokracije in pluralnosti, ampak tudi državotvorna gesta podpore tistim, ki bi morali v našem političnem polju biti slišani, pa zaradi (pre)visoko postavljenih političnih ovir niso.

Glas malim strankam je glas krepitvi demokracije!