Vse izjave

Pomagaj Piratom zbrati podpise za parlament!

17. april, 2018 (nazadnje posodobljeno: 1. maj, 2018)

Čez palec lahko izračunamo, da moramo zbrati 80 podpisov na dan, od tega mora biti vsaka osmina teh podpisov iz različnih volilnih enot.

Objavljeno v kategoriji: Demokracija, Volitve, Volitve DZ 2018

Pirati se drugič, tokrat z resno podporo članov, prostovoljcev, zaposlenega kadra in vseh, ki nam nameravajo oddati glas, odpravljamo na volitve. Trenutno nas od možnosti vstopa v parlament loči 800, na upravni enoti overjenih podpisov. Zato rabimo vašo pomoč.

Potrebujemo po 100 podpisov v vsaki volilni enoti. Podpisi morajo biti oddani do polnoči 3. maja 2018. Čez palec lahko izračunamo, da moramo zbrati 80 podpisov na dan, od tega mora biti vsaka osmina teh podpisov iz različnih volilnih enot.

Preizkus zrelosti ali omejevanje demokracije?

Meja, postavljena za možnost sodelovanja na volitvah v Državni zbor, postavlja tudi nekatera zanimiva vprašanja: Je to le preizkus sposobnosti in resnosti posameznih političnih strank? Ali pa je to morda “demokratično” postavljen prag, ki so ga postavile uveljavljene parlamentarne stranke, da bi se znebile konkurence?

V račun moramo vzeti veliko več, kot le čas, ki nam je bil dan na voljo. Marsikatera stranka, ki si želi brez posebne zunanje pomoči prebiti prag državnega zbora, zaradi omenjenih 800 podpisov – predvsem pa majhnega števila dni, ki so na voljo – nima največjih možnosti za uspeh.

Zavedati se moramo, da uspeh malih izvenparlamentarnih strank, za razliko od stare politike, sloni na prostovoljnem delu. To je, brez posebne zunanje pomoči, ponavadi neplačano. Prostovoljci, ki takim strankam dajejo stotine in stotine delovnih ur, se morajo tudi nahraniti, opravljati svoje redno delo, zaslužiti za bivališče in rum. Pa naj stranka prinaša še tako pomembne spremembe za prihodnost in družbo.

Podpisi so le del naporov

Imajo take stranke na volitvah realne možnosti? Tudi če si vsi njeni člani vzamejo dopust in vložijo vso energijo v zbiranje podpisov in čisto nič drugega? Kratek odgovor je: da. Dolg odgovor: zbiranje podpisov je samo del naporov, ki jih je treba vložiti za preboj v Državni zbor.

Na srečo Pirati vemo, za kaj se borimo. Naša pot je jasna. Vse bolj je jasno, da smo v sedmih letih postali relevantna politična sila z jasnim pogledom na sodobne probleme in z dobrimi možnostmi vstopa v parlament. Začenjamo pa danes, z zbiranjem podpisov. Vsem oviram navkljub. Pomagaj nam, daj nam podpis!

Obrazec za podporo listi kandidatov in kandidatk za volitve poslancev v Državni zbor Republike Slovenije lahko dobite tukaj.