Vse izjave

Po volitvah: Čas za merico čistega vina

5. junij, 2018
Objavljeno v kategoriji: Volitve DZ 2018

Spoštovane volivke in volivci, ki ste nam zaupali svoj glas, prostovoljke in prostovoljci, ki ste stotine ur brusili podplate za Piratsko stvar, podpornice in podporniki, ki ste nas prišli z dobro zamislijo in pobudo v teh vročih mesecih pogledat v pisarno, tisti, ki ste po družabnih omrežjih širili Piratsko sporočilo in tisti, ki ste se v znak podpore v nedeljo oglasili v Poligonu:

Izgubili smo.

Točno tako. Verjetno je tak zapis za marsikoga presenečenje. A Pirati smo gibanje in stranka, ki rada gleda zgolj (znanstveno preverljiva) dejstva. In dejstvo je, da smo – glede na napore vseh v Piratski ekipi, glede na vzporedne analize javnega mnenja, ki smo jih naročili, glede na duh časa, ko na mejah nimamo valov beguncev in se nam gospodarstvo ne seseda – trdno verjeli, da je čas za Pirate v Državnem zboru. Računali smo na štiri do sedem odstotkov.

Prešibko predstavljena vizija

To je del zgodbe. Drugi del se razkriva v tem, kakšne velmože (saj žensk praktično ni bilo) je slovensko volilno telo izbralo v hram demokracije. Četrtino glasov je dobila stranka, o kateri ni vredno trošiti besed. Sledi ji “instant stranka”, nov obraz brez vsebin.

Pirati lahko jasno rečemo, da smo izgubili. To lahko zapišemo z vso odgovornostjo, ki jo taka trditev prinaša. Ostaja dejstvo, da Pirati nočemo graditi na strahu, izključevanju in proglašanju nekaterih družbenih ali etničnih skupin za grešne kozle. Naše zgodbe so demokratična zaščita človeka, informacijska doba in vse, kar ta prinaša s seboj, ter gospodarska prihodnost za Slovenijo v novem svetu. Trezno, brez grenkobe (čeprav z dobro mero pristnega razočaranja) lahko rečemo, da smo svojo vizijo Slovencem prešibko predstavili.

Dejstva in prihodnost Piratske stranke

Toda ker Pirati radi tehtamo dejstva, se lahko na rezultate državnozborskih volitev 2018 ozremo še z drugega zornega kota. Za začetek – našo zgodbo je s svojimi glasovi podprlo 18.960 ljudi. Leta 2014 nas je bilo 11.737. Leta 2014 smo Pirati prejeli 1,34 odstotkov podpore. Letos 2,15 odstotkov. Da, računali smo na štiri, tudi desetih se ne bi branili, toda kot je na naši volilni zabavi dejal eden od naših podpornikov, sicer podjetnik: “Vsak poslovnež, ki bi svoje premoženje povečal za 60 % odstotkov in ne bil zadovoljen, bi bil nor.” To so hladna dejstva, ki v tem trenutku vsem, ki smo v kampanjo res vložili vse, ne pomenijo kaj dosti, so pa točno to. Dejstva. Taka, ki bodo na Piratsko stranko v prihodnjih letih ključno vplivala.

Za začetek bo večja odstotkovna podpora pomenila več državnega financiranja. V preteklih štirih letih smo Pirati prejemali od države približno sedem tisočakov mesečno, vsota bo zdaj malo večja. To še vedno ne pomeni, da se bomo vozili z letečimi avtomobili, pomeni pa, da bomo lažje plačali najem prostora za okroglo mizo, da bomo lažje plačali naše grafične oblikovalce, lažje bomo plačali pravno podporo ob pripravi zakona in morda letalsko karto Piratu, ki gre na pomembno srečanje po Evropi.

S podporo skoraj 20.000 volilnih glasov in dobrimi sedmimi tisočaki bomo lahko bolj prodorni, hitreje se bomo lahko odzivali in – kar je najpomembnejše – sami bomo lahko narekovali zgodbe.

Čas za nove zgodbe

Zakon o legalizaciji in regulaciji konoplje je bil prvi projekt priprave zakona. Spodnesel ga je odstop premiera Mira Cerarja, toda na tem primeru smo se naučili ogromno. Razvijajo se tudi nove zgodbe. Povezovanje z evropskimi Zelenimi je ena pomembnejših zgodb. Problematika mednarodnih trgovinskih sporazumov, zasebnosti in ksenofobije so del tem, s katerimi se Pirati ukvarjamo ves čas. Upamo, da bomo v prihodnjih mesecih, potem ko spet zberemo moči, lahko napadli z ureditvijo podjetniške zakonodaje, ki je ključna za razvoj visokotehnološkega gospodarstva ali na primer z zakonom o žvižgačih. Piratskih tem je še veliko, pozorno bomo morali izbirati, katerih se bomo lotili, seveda pa bo to tudi priložnost za nove moči na piratski ladji. Piratsko zgodbo lahko okrepimo in oplemenitimo samo z novimi pari rok na krovu!

Prihodnji meseci bodo namreč zanimivi, morda tudi na način, ki ne bo ravno prijeten. Veliko vprašanje je, če bo zdajšnji sestavi parlamenta uspelo sestaviti vlado. O tem, da vstopamo v obdobje velikih političnih napetosti, ni dvoma. Če bodo rezultat razburkanega političnega morja predčasne volitve, bomo Pirati nanje vsekakor pripravljeni. Zdajšnje volitve so bile za nas druge po vrsti in naučili smo se ogromno.

Zaključimo lahko le z eno stvarjo: z globoko, iskreno zahvalo. Vidimo, da je v Sloveniji skoraj 20.000 ljudi, ki ne samo podpirajo Piratsko zgodbo, ampak so pripravljeni tudi stopiti na volišča. 2,15 odstotka je malo. 60 % povečanje pa veliko.

Pirati plujemo naprej.