Vse izjave

Piratke in Pirati! Leto je okoli!

5. november, 2014
Objavljeno v kategoriji: Piratska skupnost

Pirati in piratke praznujemo 2 leti od ustanovitve!
Torej, mogoče nismo ravno stranka, ki bi praznovala vsak datum, ki nam kaj pomeni, in ne predlagamo (še) novih državnih praznikov. Pa vendar se z veseljem in ponosom spomnimo, da je 5. november obletnica naše ustanovitve. To pomeni, da Piratska stranka Slovenije, ali kratko Pirati, obstaja uradno 2 leti na 2 leti podlage. Za to je tak trenutek vedno dober za kratek pogled čez ramo, da vidimo, kaj smo v tem času naredili in hkrati za pohvalno trepljanje po tej isti rami. Obljubimo, samo danes! Jutri gremo dalje.

Strokovnost je naš adut

Pirati smo v dveh letih postali močna stranka s strokovnim programom in različnimi projekti, ki širijo polje političnega v različne smeri. Redne objave na spletni strani Piratov ilustrirajo naša različna področja zanimanja. Samo iz zadnjega obdobja je tukaj Juretovo razmišljanje o korupciji na lokalnem nivoju in Boštjanova analiza prihajajoče teme o Državnem informacijskem oblaku, ki kažeta nivo strokovnosti, na katerem upamo, da lahko slovenska politika deluje. Z nami bo moral vsak resno računati, ko bo omenjal slovensko politično sceno. Nas želiš spoznati in imeti bolj aktivno vlogo v Piratih?

Vabimo te, da postaneš naša članica ali naš član!

Več ko nas bo, močnejši in glasnejši bomo! Ob obletnici bomo na hitro ošvrknili nekaj dogodkov zadnjega obdobja, kjer smo Pirati pokazali svojo moč.

EU volitve

Poglejmo nekaj najbolj izpostavljenih miljnih kamnov zadnjega leta. Nastopili smo na volitvah v Evropski parlament in začeli nabirati izkušnje v boju z birokratskimi mlini v Sloveniji. Mreža aktivistov za nabiranje podpisov volivcev je delovala odlično, praktično brez finančnih sredstev smo vodili predvolilno kampanjo s pomočjo prostovoljcev in na koncu je bilo zadovoljstvo razumljivo.

Državne volitve

Ni se še dobro polegel prah okoli teh, že so nas čakale nove volitve. Prvič smo jadrali nad Državni zbor, kar je bil drugi preizkus za našo ekipo nabiralcev podpisov. Po vložitvi kandidature smo naleteli na resno oviro v našem volilnem sistemu – birokratizacijo. Volilna enota Kranj nam je zavrnila kandidaturo, kar bi pomenilo, da Pirati ne bi bili prisotni po celi Sloveniji. Pritožili smo se na Vrhovno sodišče RS in … uspeli! Prvič v zgodovini je takšna pritožba uspela, posredno pa je sodišče v svoji sodbi tudi potrdilo legitimnost našega online volilnega sistema.
Za trenutek je bilo celo dovoljeno verjeti, da lahko Pirati že v prvem poskusu preskočimo parlamentarni prag, napovedi so bile različne. Na koncu nam je zaupalo zavidljivih 12.000 volivcev in nam omogočilo bolj stabilno delovanje – redno financiranje. Pirati smo se takrat zavezali, da bomo trezna in na razumu temelječa izvenparlamentarna opozicija.

Glas razuma, ne ideologije

Pa poglejmo, kako to zavezo uresničujemo! Aktivno smo se vključili v proteste proti tajnim trgovinskim sporazumom, v slovenščini izdali knjigo švedskih piratskih kolegov o avtorskem pravu, nasprotovali privatizaciji Telekoma  in objavili odmeven zemljevid kamer, ki budno spremljajo naše gibanje ves čas. Ker smo se zavezali tudi treznosti, tokrat (še) nismo kandidirali na lokalnih volitvah. Politiko razuma in ne ideologije bomo vodili še naprej, tako skozi strokovne komentarje političnega dogajanja kot tudi večje projekte, ki jih bomo redno objavljali.

Za konec in nov začetek

Vse skupaj je seveda samo delček naših aktivnosti na različnih področjih. Čez 14 dni nas čaka še volilni kongres, ki bo seveda v piratski maniri že četrtič potekal online! Hvala, ker te zanima naše delovanje, ker nas podpiraš in … povabilo še velja: vsake nove Piratke ali novega Pirata bomo iskreno veseli. In z njo ali z njim nazdravili, danes je dan za praznovanje.

IMG_5594_spoznaj_v_zivo