Vse izjave

Pirati zahtevamo, da politikanti umaknejo kremplje od Pod Črto!

24. januar, 2018
Objavljeno v kategoriji: Cenzura, Demokracija, Informacijska politika, Politika, Pravna država, Represivna pooblastila, Zakonodaja

Pirati zgroženo spremljamo formalne in neformalne pritiske, ki jih izvajata država in politika nad medijem »Pod črto«. Eden redkih medijev v Sloveniji, ki načenja res pomembne teme za katere vedno predstaviji tudi dokaze, se je zaradi svojih objav znašel pod trojnim udarom.

Državno pravobranilstvo toži Pod črto zaradi objave štirih člankov na temo sojenja nekdanjemu direktorju Sove Iztoku Podbregarju, čeprav so vse podatke, ki so jih uporabili v člankih, pridobili s pomočjo pridobljenih informacij javnega značaja.

Ljubljanski župan Zoran Janković je po objavi člankov Pod Črto o ovadbah proti njemu, ovadil uslužbenca tožilstva in tožilko, ki ga preganja. Očita jima, da sta s posredovanjem ovadb zlorabila osebne podatke. V povezavi z omenjenimi članki, je slovenska policija privedla in zaslišala urednika Pod Črto Anžeta Voha Boštica.

Da bi bila mera polna, se je gonji priključil še g. Janez Janša, ki omenjeno ekipo preiskovalnih novinarjev prek družbenih omrežij (v tem primeru Twitter, pa tudi Facebook) žali, da so “udbaši”.

Ne marajo jih ne levi, ne desni – očitno nekaj delajo prav

Janševi izpadi proti medijem in novinarjem so že stalnica in vsakič, ko mediji objavijo karkoli, kar g. Janši ni povšeči, se nanje vsuje plaz obtožb in žaljivk. Da je to za etabliranega opozicijskega politika z znatno volilno podporo politično povsem neprimerno, ter da spodkopava državnost ter zaupanje v izvoljene predstavnike ljudstva, g. Janše očitno ne skrbi. Morda še bolj zaskrbljujoče je, da na njegovo žaljenje in blatenje ne reagira slovenska politika. Niti, ko gre za najbolj grobe pritiske in obrekovanja medijev.

Ko gre za obvadbo ljubljanskega župana Zorana Jankovića je to posredni napad na medij, ki ga krepi servilna policija. Ne smemo pozabiti, da ravnanje policije določa politika.

Sovi nismo dali pooblastil, da bi z njimi napadala preiskovalne novinarje

A najbolj strašljiva je prva zgodba. Državno pravobranilstvo toži medij Pod črto zaradi objave člankov o kazenskem postopku zoper nekdanjega direktorja Sove Iztoka Podbregarja. Vsaj od državnega organa, ki mora upoštevati ustavo, zakonodajo in ki je financiran iz davščin, ki jih plačujemo vsi, bi Pirati pričakovali, da razume pojme, kot so »avtonomija medijev«, »svoboda izražanja« in pravica državljanov do informiranosti o delovanju in porabi denarja v njihovem imenu.

Pirati pozivamo medije in državljane, da podprejo medij Pod črto in da se skupaj upremo rovarjenju politikov in v tem primeru tudi državnih inštitucij, ki z zlorabo svoje moči in sredstev, ki smo jim jih davkoplačevalci in državljani dali na voljo, poskušajo utišati kritične medije. Pa tudi tiste državljane, ki jim ni vseeno, v kakšen, majhnemu človeku nevaren, birokratski aparat se spreminja naša država.

Končati zlorabo države, onemogočiti maščevalno politiko

Pirati smo od Vlade zahtevali pojasnila glede nedopustnega napada Sove na Pod Črto. Prek zahtevka za informacije javnega značaja pa bomo zahtevali razkritje omenjene tožbe, ki ne bi smela biti v nobenem primeru v celoti tajna, saj ne živimo v totalitarni državi!

Vsakršno zlorabo oblasti je treba kaznovati strogo in takoj, pa naj gre za vidne politike ali državne institucije, kjer se odgovorni skrivajo za njihovimi imeni! Predvsem pa je treba politiko postaviti v položaj, ko preiskovalnega novinarstva ne bo več mogla napadati iz gole maščevalnosti in strahu pred razkrivanjem kriminalnih in korupcijskih ozadij, za katere je kriva prav sama!

Pirati

Dodatno branje: Vedno večji pritiski na delo medija Pod črto