Vse izjave

Pirati pozivamo politiko, naj prepreči pritiske na Pod črto!

12. april, 2018
Objavljeno v kategoriji: Cenzura, Politika, Predsednik republike

Spoštovani predsednik države Borut Pahor, spoštovani predsednik vlade v odstopu Miro Cerar, spoštovani predsednik Državnega zbora Milan Brglez, spoštovani predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca,

V Piratski stranki Slovenije že dlje časa z zaskrbljenostjo spremljamo nedopustne pritiske, ki jih nad medijskim portalom Pod črto izvaja Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (SOVA).

Kljub opozorilom in zgražanju zainteresirane javnosti pritiski niso ponehali, temveč se še stopnjujejo! V februarju so se znova vršili pritiski in zahtevki za umik člankov, ki objavljajo rezultate raziskovalnega dela novinarjev Pod črto v zvezi z zlorabami v SOVI.

Zato na vas kot na moralno in politično avtoriteto naslavljamo zahtevo, da nemudoma javno obsodite takšno ravnanje državnih organov in posameznih uslužbencev, ki svojo moč in vpliv izkoriščajo za to, da poskušajo utišati kritične in analitične medije, ki s svojim delom in objavami opozarjajo na stranpoti državnih organov. Mediji, kot je Pod črto, so dragocena varovalka, ki prispeva tako k odkrivanju zlorab kot tudi pomembno prispeva k transparentnosti delovanja državnih organov in sistema kot celote. Kot taki si zaslužijo predvsem pohvalo in podporo, saj pomagajo pri razkrivanju korupcije in drugih anomalij v sistemu.

V normalni demokraciji bi se morali ljudje, ki zlorabljajo svoje pozicije in položaje, bati medijev, ki so tu tudi zato, da spremljajo delo in delovanje javnih funkcionarjev in služb. V Sloveniji je trenutno ravno obratno. Medije in novinarje, ki opozarjajo na zlorabe, se šikanira, se jim grozi in se jih poskuša utišati.

Slovenija za zdaj še ni Rusija ali Slovaška, vendar je ob trenutnih trendih samo še vprašanje časa, kdaj se jima bomo pridružili, če politične in moralne avtoritete ne bodo stopile skupaj in dale jasnega znaka, da je tako ravnanje nedopustno, nesprejemljivo in zavrženo!

Gospodje, zdaj ste na potezi Vi!

Pirati