Vse izjave

Po referendumu: Pirati bomo še naprej bdeli nad projektom drugega tira

25. September, 2017
Objavljeno v kategoriji: Drugi tir, Efektivna transparentnost, Infrastruktura, Korupcija, Transparentnost

Verjamemo, da se da z odločno politično akcijo korupcijska tveganja odpraviti tudi, ko projekt drugega tira že poteka

Vlada je na včerajšnjem referendumu dobila podporo volilcev za predlagano obliko financiranja drugega tira. Zakonu smo Pirati nasprotovali, saj brez dokumentov, ki bi potrdili ali ovrgli navedbe vlade, ne moremo podpreti konkretnega zakona o obliki financiranja.

Projekt drugega tira je izredno pomemben za Slovenijo, zato upamo, da so bile vse navedbe vlade resnične in to kljub netransparentnosti in dejstvu, da državljani nismo mogli do dokumentov, ki bi jih lahko pravočasno proučili in tako ugotovili, ali je finančna zasnova projekta smotrna, ali pa bo to še en projekt, kjer bo denar davkoplačevalcev odtekal v davčne oaze.

Politična akcija bo aktualna tudi med gradnjo

Nadejamo se, da bo drugi tir končan, kot obljublja vlada (do leta 2026) in da stroški projekta nikakor ne bodo presegli milijarde evrov.

Pirati bomo projekt drugega tira še naprej budno spremljali in se trudili, da bi vsaj v fazi predpriprav in gradnje zadostil načelom efektivne transparentnosti, ki jo zagovarjamo kot eno izmed programskih točk. Verjamemo, da se da z ustrezno politično akcijo tudi v fazi gradnje omejiti oziroma odpraviti korupcijska tveganja, ki jih tako zastavljen projekt predstavlja.

Pričakujemo še, da nam bo Ministrstvo za infrastrukturo dokumente, ki smo jih zahtevali pred referendumom, izročilo v celoti, da jih bomo lahko proučili in o njih tudi javno podali svoje mnenje.

Piratska stranka Slovenije