Vse izjave

Obdukcija bogovičevih zablod: drugi del

11. september, 2018
Objavljeno v kategoriji: Avtorske pravice, Enotni digitalni trg, Evropska Unija, Reforma avtorskega prava

Franc Bogovič, evropski poslanec iz vrst SLS, podpira tako davek na povezave kot tudi določbe, ki zahtevajo nalaganje filtrov in cenzuro. Pod (tekstualni) skalpel smo vzeli njegov odziv javnemu pismu skupine nevladnih organizacij.

Pirati moramo najprej poudariti, da trenutna debata, ki jo načenja tudi g. Bogovič, nikakor ni vezana na prevpraševanje posledic členov reforme avtorskega prava in ciljev direktive. Veliko se govori, kako direktivo nujno rabimo, kako smo nasprotniki direktive slabi, ob tem pa obstaja dejstvo, da direktiva nikakor ne dosega učinkov, ki jih njeni zagovorniki hočejo. Pirati hočemo, da bi se pogovarjali predvsem o tem.

Zdaj pa k navedbam poslanca g. Bogoviča.

 

1.

Zato bi si želel samokritičnosti in objektivnosti z vaše strani, saj ste ravno nasprotniki direktive prvi začeli obsojati evropske poslance, ki direktivo podpiramo, mene osebno v tem primeru, da »hlapčujem lobistom« in korporacijam. Ker to NI RES in gre za hudo žaljivo obtožbo, …

Povzemamo vaš zapis v javnem pismu, ki ste ga objavili 22. 7. 2018:

Sam se v Strasbourgu večkrat srečam s predstavniki slovenskih združenj na področju avtorskih pravic, kjer se pogovorimo o aktualnem dogajanju, zato sem kljub temu, da nisem član odbora JURI, na tekočem s spremembami, ki jih pripravlja Evropski parlament.

Pirati smo vas v našem odzivu na vaš javni zapis opozorili, da španovija s “predstavniki slovenskih združenj na področju avtorskih pravic”, ki so eni najbolj aktivnih lobistov v podporo spornim členom, ne pomeni “biti na tekočem s spremembami”.

Pozvali smo vas, da razkrijete s kom, ki strokovno zagovarja drugačna stališča, ste se še pogovarjali. Na ta poziv se niste odzvali.

Pozvali smo vas tudi, da razkrijete poročila o tem, kdo lobira pri vas. To evropska zakonodaja od vas ne zahteva, vendar Slovenska je strožja in če bi bili član slovenskega parlamenta bi morali o tem poročati.

S tem prostovoljnim razkritjem bi se lahko pridružili skupini transparentnih poslank in poslancev kot je naša Piratska evropska poslanka Julija Reda. Vsebina teh poročil pa bi lahko ovrgla vse sume pristranskosti.

 

2.

G. Bogovič je napadel tudi demokratično orodje, ki ga uporabljajo tisti, ki nimajo desetin milijonov za lobiranje:

Je nevladnikom res dovoljeno vse? Od zasutja e-nabiralnikov evropskih poslancev z množičnimi avtomatskimi in generiranimi e-maili, …

Evropskim poslancem, ki večino svojega časa preživijo v Bruslju ali Strasbourgu, so tegobe slovenskih volivk in volivcev daleč od oči, posledično pa pogosto tudi daleč od srca.

Masovno pošiljanje e-sporočil z zahtevami s strani volivk in volivcev, ki se ga civilne pobude brez denarja za drage Bruseljske lobiste vedno pogosteje poslužujejo, je edini resnično uspešen način direktne participacije volivk in volivcev v evropski politiki.

Zapis poslanca Bogoviča bi tako lahko razumeli, da mu je mir, daleč od doma v Bruslju, pred “nadležnimi” zahtevami njegovih volivk in volivcev ljubši, kot demokratično izražanje volje posameznikov. Upamo, da se v tej interpretaciji motimo.

Bi pa dodali še to: za vsakim e-mailom, ki ga prejmete v vaš e-poštni nabiralnik, stoji volivka ali volivec, četudi je vsebina pogosto skopirana.

Pirati v dialogu o direktivi zastopamo mnenje uporabnikov, ustvarjalcev, avtorjev, raziskovalcev, novinarjev in podjetnikov, ki so se množično po vsej EU oglasili z argumenti proti nekaterim členom v direktivi, in ne mnenje velikih internetnih monopolov, ki kujejo dobičke tudi na osnovi avtorskih del ljudi. Verjamemo, da smo to več kot dokazali.

 

3.

Poslanec Bogovič je zapisal:

 … zavod Danes je nov dan, ki je skupaj in z roko v roki s Piratsko stranko organiziral/objavljal spletno peticijo za pritisk z e-pošto na slovenske evropske poslance, organizirane pritiske in pozive k »podkurjenju evropskih poslancev« ter proteste proti direktivi.

Pirati nismo sodelovali pri organizaciji ali objavi peticije Rešimo internet.

Objavo peticije smo delili na družbenih omrežjih, saj se tokrat z namenom, da se prepreči sprejem slabe reforme avtorskega prava, strinjamo.

G. Bogovič, zmota je gotovo ena najbolj človeških lastnosti in tistim, ki delamo v dobri veri, je gotovo ne moremo očitati. Pirati upamo, da boste po vseh predstavljenih argumentih, sprevideli dejstva in glasovali proti členom 11 in 13. in za izboljšavo ostalih.

Pirati upamo, da smo s tem pismom končali to nezrelo in brezplodno debato, ter da se bomo lahko posvetili relevantnemu vprašanju: kakšni bodo učinki direktive, še posebej, kako bodo vplivali na osebne svoboščine, cenzuriranje, komuniciranje posameznikovna demokratične procese v družbi.

S spoštovanjem,

Pirati