Vse izjave

Lokalne volitve v Gradcu, kandidirajo tudi Pirati!

30. januar, 2017 (nazadnje posodobljeno: 1. maj, 2018)
Objavljeno v kategoriji: Demokracija, Neposredna demokracija, Piratska skupnost, Transparentnost, Volitve

Lokalne volitve se dogajajo v Gradcu, avstrijsik Pirati pa že več dni trdo delajo na tem, da dosežejo svoj cilj: piratski klobuk v mestnem svetu mesta Gradec. Tudi slovenski Pirati se zavedamo, da je vaše lokalno območje vsem pri srcu. Tudi sami vedno več in več časa posvečamo prav temu, saj brez življenja vrednega domačega okolja ne moremo graditi uspešne prihodnosti. Na tem mestu se nam zdi primerno, da Pirati odgovorimo na vprašanje, ki se marsikomu poraja: kaj je pravzaprav cilj avstrijske piratske stranke na lokalni ravni in pravzaprav vseh piratskih strank?

Na splošno povedano se Pirati tudi na lokalni ravni zavzemamo za povsem enake etične vrednote, kot na državnem nivoju (efektivna transparentnost, boj proti korupciji, spoštovanje človekovih pravic vseh posameznikov če naštejemo le najpomembnejše), le da se na lokalnem nivoju udejstvujejo v najbolj otipljivi obliki in ne le v spremenjeni zakonodaji.

Kaj so načrti Piratov v Gradcu?

Avstrijski Pirati v Gradcu si v lokalni politiki želijo glas vseh prebivalcev. Kadar se občina loti večjih gradbenih ali drugih projektov zahtevajo, da se vsi projekti, ki predstavljajo velik poseg v podobo mesta pred izvedbo predajo prebivalcem na referendum. S tem želijo izvesti najbolj osnovno idejo direktne demokracije: vaš glas dejansko šteje pri grajenju podobe skupnosti, v kateri živite. Nihče ne želi prostovoljno živeti poleg gradbene jame, mar ne?

Ravno tako se zavzemajo za dejanski konec nadzora javnih prostorov brez konkretnih razlogov. Obenem stremijo k zmanjšanju privatizacije javne varnosti in nadzora prebivalcev, saj le-ti niso podvrženi nadzoru občinskih in državnih institucij.

Zagovarjajo tudi ozelenitev mesta z mestnimi vrtovi in večjim številom parkov, tudi izven mestnega središča, kjer pravzaprav živi največ ljudi. A za kvalitetno življenje potrebujemo več kot le lepoto in svež zrak, želimo biti tudi aktivni. Pirati v Gradcu zato zahtevajo več pitne vode v javnem prostoru, ki je vsem prosto dostopna, več športnih in drugih aktivnostnih površin. Ob vsem tem pa seveda niso pozabili na svoje internetne korenine, saj se zavzemajo za brezplačno dostopen javni internet, le da piratska različica brezplačne Wi-Fi povezave nima skritih namenov in časovnih omejitev. 😉

Tako želijo Pirati v Gradcu graditi podobo svojega mesta. Ta petek smo tudi sami namenjeni iti v Gradec pomagati našim avstrijskim kolegom. Se vam njihove zamisli zdijo sorodne, bi tudi sami radi živeli v bolj “Piratskem” mestu? Pomagajte nam doseči ta ciljSkupaj smo močnejši!