Vse izjave

Legalizacija ne poveča zlorabe konoplje med mladostniki

12. april, 2018
Objavljeno v kategoriji: Konoplja, Legalizacija

Pirati smo se včeraj udeležili novinarske konference nevladnih organizacij (Inštitut za mladinsko participacijo, zdravje in trajnostni razvoj, Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija, Inštitut Utrip v imenu Koalicije NVO za preprečevanje zasvojenosti, Inštitut za mladinsko participacijo, zdravje in trajnostni razvoj) na temo konoplje.

Veseli nas, da se je po vložitvi našega zakona končno razživela debata o konoplji in podpiramo vsakršne pobude, ki stremijo k zmanjšanju negativnih posledic konoplje. Nasploh podpiramo vsakršno pobudo, ki zagovarja z dejstvi in dokazi utemeljen pristop do drog in ki zagovarja informacije, ki morajo biti preverljive in znanstveno dokazane.

Vendar pa nas skrbi, da so si dotične nevladne organizacije, ki so novinarsko konferenco sklicale, nekatere znanstvene izsledke, ki jih omenjajo interpretirale prenaglo in premalo časa posvetile preverjanju virov.

V izjavi za javnost[1] so namreč zapisali:

»Znanost je jasna in možne posledice uvedbe novega zakona prav tako. Če bo konoplja z višjo vsebnostjo THCja (kanabis) legalizirana, bo poraba porastla, tudi med mladimi.«

Ob našem poizvedovanju so kot svoj vir za to izjavo navedli stran 4 naslednjega vira: https://learnaboutsam.org/wp-content/uploads/2016/11/SAM-report-on-CO-and-WA-issued-31-Oct-2016.pdf

Ob natančnem pregledu strani 4 je razvidno, da statistika iz zveznih držav Kolorado in Washington, ki naj bi potrjevala porast uporabe konoplje med mladostniki po legalizaciji, upošteva le rast med letoma 2011-2014.

Uporaba tega časovnega izhodišča je precej neustrezna, saj v Koloradu in Washingtonu dejanske legalizacije pred letom 2014 ni bilo. Washington in Kolorado sta konopljo na papirju sicer legalizirala 2012, a prve prodajalne s konopljo za rekreativne namene, ki pomenijo resnični začetek legalizacije, so se odprle šele leta 2014[2][3].

Upoštevajoč to dejstvo se zdi smotrneje upoštevati relevantnejši časovni okvir. Na našo srečo so za Kolorado in Washington dostopni podatki iz let 2014-2016[4], ki pa prikazujejo nasprotno situacijo: poraba konoplje med mladostniki se je po legalizaciji zmanjšala! V Koloradu je bilo to celo prvo zmanjšanje po letu 1994.

 

Glede na ton, ki so ga ubrale naštete nevladne organizacije v izjavi za javnost bi pričakovali, da bi se lastnih zahtev držali tudi sami. A vendar motiti se je človeško ― upamo le, da si niso na tovrstnih “argumentih” te nevladne organizacije ustvarile svojega negativnega mnenja do našega zakona, saj so naši cilji, kar se tiče politike do drog, ki temelji na dejstvih in dokazih ter zagovarjanja portugalskega modela dekriminalizacije, ki sicer problematiko v nasprotju s popolno legalizacijo IN regulacijo rešuje le delno, dokaj usklajeni.

Pirati

Viri:
[1]Spletna stran resni-ca.si in aplikacija Resni.ca nudita preverljive informacije o konoplji,
Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija, 1.3.2018. Pridobljeno 2.3.2018 od: http://www.noexcuse.si/aktualno/spletna-stran-resni-ca-si-in-aplikacija-resni-ca-nudita-preverljive-informacije-o-konoplji-news
[2]Up Early and in Line for a Marijuana Milestone in Colorado, HEALY J., New York Times, 1.1.2014. Pridobljeno 2.3.2018 od: https://www.nytimes.com/2014/01/02/us/colorado-stores-throw-open-their-doors-to-pot-buyers.html
[3]Sales of Recreational Marijuana Begin in Washington State, KIRK J., New York Times, 8.7.2014. Pridobljeno 2.3.2018 od: https://www.nytimes.com/2014/07/09/us/washington-to-begin-sales-of-recreational-marijuana.html
[4]National Survey on Drug Use and Health:
Comparison of 2014-2015 and 2015-2016 Population Percentages, Substance Abuse and Mental Health Services Administration. Pridobljeno 2.3.2018 od:
https://www.samhsa.gov/data/sites/default/files/NSDUHsaeShortTermCHG2016/NSDUHsaeShortTermCHG2016.htm