Vse izjave

Konopljo bomo očitno legalizirali in regulirali Pirati

12. april, 2018 (nazadnje posodobljeno: 1. maj, 2018)
Objavljeno v kategoriji: Konoplja, Volitve, Zakonodaja

Se sprašujete, kaj se je zgodilo z zakonom o popolni legalizaciji konoplje?

Zgodba je šla nekako takole:

Potem, ko smo Pirati zbrali 18.000 podpisov, pripravili predlog zakona, lobirali pri številnih vladnih strankah in končno podpisali strokovno podprt in razdelan predlog zakona, ter ga v začetku februarja s pomočjo glavne koalicijske stranke SMC vložili v Državni zbor, je odstopil Miro Cerar.

Razprava zakona se je zato prestavila v naslednji sklic Državnega zbora, torej po volitvah. S postopkovnim zavlačevanjem so parlamentarne stranke obravnavo zakona pripeljale do do točke, kjer je odstop predsednika Vlade onemogočil razpravo o zakonu.

Pirati ocenjujemo, da so si mnoge znotrajparlamentarne stranke, ki so glasno podpirale zakon, v resnici oddahnile. Nihče od teh ‘podpornikov’ zdaj ni prisiljen z glasovanjem izraziti svoje podpore ali nasprotovanja legalizaciji in regulaciji konoplje. Dejanja očitno ostajajo v domeni Piratov.

Hočete popolno legalizacijo konoplje? Volite Pirate.

Očitno je, da stare politike želje in zahteve vseh tistih, ki imajo dovolj tiščanja glave v pesek ne zanimajo, niti je ne zanima uveljavljanje rešitev na podlagi verodstojnih znanstvenih ugotovitev in odkritij, ki izhajajo v tem stoletju. Večina jih z razmišljanjem ostaja v dobi prohibicije, mnenja pa niso pripravljeni spremeniti.

Mimogrede, ob nastopu novega mandata moramo zakon ponovno vložiti v obravnavo v Državni Zbor (154. člen poslovnika DZ). Tokrat se ne želimo zanašati na dobro voljo manj zainteresiranih skupin, temveč bomo zakon vložili kar Pirati.

Iskreno smo hoteli, da bi zakon sprejel obstoječi sestav Državnega zbora, saj smo jih želeli prisiliti, da se do tematike pred volitvami javno in obvezujoče opredelijo.

Javnomnenjske raziskave nam trenutno kažejo 3.5%, za vstop v parlament potrebujemo 4%, zato potrebujemo tebe, da se nam pridružiš in glasuješ za Pirate. Skupaj bomo prebili 4% prag in legalizirali konopljo.