Vse izjave

Končajmo avtorske krivice!

11. junij, 2015
Objavljeno v kategoriji: Avtorske pravice

Ta trenutek se v Evropskem parlamentu odvijajo razprave o ureditvi problematik na področju avtorskega prava, ki imajo vsakodneven vpliv na naša življenja, četudi jih na lastni koži morda ne zaznavamo. Kaj vse zajema pojem avtorske pravice?

Poglejmo si nekaj stvari, ki jih marsikdo od nas počne vsakodnevno:

Deljenje slik iz kluba, kjer ste slikani?

ILEGALNO.

Deljenje video vsebin s spletnih strani?

ILEGALNO.

Deljenje slik znamenitosti?

ILEGALNO.

Seveda, niti dve evropski državi nimata skupnega avtorskega prava. Kar je dovoljeno v eni državi je lahko v drugi protizakonito. Čas je, da nastopimo skupaj in uredimo področje avtorskega prava tako, da bo ustrezalo uporabnikom in avtorjem, ne posrednikom!

Piratska poslanka v Evropskem Parlamentu Julia Reda je odgovorna za nastanek novega standarda za zaščito avtorjev in uporabnikov avtorskih del. Njeno delo je na ključni točki in sedaj je vse odvisno od nas!

Pozivamo VAS, državljanke in državljane Evropske Unije, da povzdignete svoj glas! Naredimo konec avtorskim krivicam!

Kaj lahko storite?

Stopite na spletno stran copywrongs.eu/sl, kjer lahko pridobite informacije o brezplačnem telefonskem pogovoru s članom parlamenta, ki se ukvarja s predlogom Julie Reda. Na žalost nihče od slovenskih poslancev ni prisoten pri razpravi, zato bodo morali klici potekati v angleščini. Za napotke, kako izgleda klic, se lahko obrnete tudi na angleška navodila.

Kaj pa e-pošta?

V kolikor vam klicanje po telefonu ne ustreza, ste ravno tako dobrodošli, da poslancem pošljete e-pošto! Njihovi naslovi so na voljo na spletni strani Memopol. Poimensko poiščite poslanca, ki sodeluje pri predlogu Julie Rede, ter ga kontaktirajte preko e-pošte, katero lahko napišete tudi v slovenščini, saj je to le uradni jezik v Evropski Uniji.

Ker smo prepričani, da poslanci dnevno dobijo e-pošto v eni ustaljeni obliki, ne bomo pripravili skupne oblike e-pošte. Pozivamo vas, da po svojih zmožnostih in znanjih napišete e-pošto z vašo osebno noto na problematiko, ki jo želi rešiti nov predlog Piratske poslanke.

Niste prepričani, kako naj izgleda e-pošta, poslana poslancu?

Če o političnih tematikah še niste pisali poziva poslancu, vam vselej lahko prikažemo obliko e-pošte, ki sporoča, kar želite povedati v uradni obliki:

Slovenska različica:

Spoštovani/a (ime, priimek, poslanca/ke)!

V zvezi s poročilom o avtorskem pravu, o katerem boste glasovali v Odboru za pravne zadeve 16. junija želim, da …
(izberite možnost A ali B ter jo vključite v svoje sporočilo)
A: podprete / zavrnete sledeče spremembe (uporabite podatke iz spletne strani http://copywrongs.eu/sl/, kot bi jih v telefonskem klicu).
B: podprete (vključite spremembe za katere želite, da se sprejmejo skozi poročilo o avtorskem pravu Julie Reda, ki jih ravno tako lahko najdete na http://copywrongs.eu/sl/. Izrazite strinjanje oziroma interes do sprememb ter vpliv na vaše življenje.)

To je enkratna možnost, da Vi, poslanci Evropskega parlamenta razvijete močno ogrodje za zakonodaje vseh držav Evropske unije na področju avtorskega prava. Ogrodje, ki je pregledno, predvidljivo in spodbuja pozitivno delovanje posameznikov in organizacij v okolju, ki mu lahko zaupajo.

Lep pozdrav,

(vaše ime, priimek)

Angleška različica:

Dear (Name of the MEP),

I am writting to you in regards to the copyright report that you will vote on in the Legal Affairs Committee on June 16th. It is a unique opportunity for MEPs to defend European citizens’ rights to sharing and mutual positive development. You have the chance to develop a strong legal framework, inspiring good practice by business, guided by clear, predictable legal principles and enforcement, in an environment of trust.

(Use either Example A or B as a base for your e-mail)
Example A: I am therefore asking you to support (insert examples of key issues, e.g. a strong definition of consent / a narrow framing of legitimate interest / a clarification of the right to erasure / a general prohibition for all kinds of profiling. Source of information: http://copywrongs.eu/en/)
Example B: I am therefore asking you to support / reject the following amendments : (List of Amendments, that you can extract from http://copywrongs.eu/en/)

Yours sincerely,

(your name)

Skupaj lahko naredimo Evropo boljšo. Skupaj, korak za korakom, izboljšujemo zakonodajo Evropske Unije. Avtorjem se z današnjimi načini nadzora izvajajo krivice. Zaradi teh krivic trpimo vsi. Vzemimo vajeti v svoje roke. Sporočimo poslancem v Evropskem parlamentu naša mnenja, naše zahteve!