Vse izjave

Koga voliti, da boš odpravil raka?

27. november, 2017
Objavljeno v kategoriji: Konoplja, Piratske vrednote, Zdravstvo

 

Pirati se zavedamo, da preprosta vprašanja pogosto zahtevajo kompleksne odgovore.

Vprašanje raka je poleg srečno-žilnih bolezni eno dveh največjih, ko gre za področje zdravstva. Zdravljenje raka je v preteklih desetletjih (po najrazličnejših tehnoloških prebojih) doseglo prej nepredstavljive uspehe, še vedno pa smo soočeni z dejstvom, da je rak za obolele še vse prepogosto smrtonosna bolezen.

Pirati verjamemo, da bodo globalni znanstveni napori sčasoma prinesli tudi univerzalno zdravilo, verjamemo pa tudi, da zasebna farmacevtska industrija morda ne vlaga ustreznega dela sredstev v raziskavo tovrstnih zdravil. Če ima razvoj nekega zdravila malo možnosti za uspeh, vanj pa je treba vložiti veliko denarja, se je zasebna farmacevtska podjetja ne bodo lotila.

Prihodnost v biotehnologiji in nanotehnologiji

Z namenom lajšanja posledic raka se danes oziramo k alternativnim pripomočkom, kot je tudi konoplja, dejstvo pa je, da se lahko dokončnega zdravila nadejamo samo iz raziskav na področju biotehnologije ali celo nanotehnologije. Take projekte lahko primerjamo z razvojem jedrske energije ali interneta – oboje pa je razvila država.

Slovenija ni velika država, toda tudi za majhne države ni rečeno, da so njihovi prispevki majhni. Tudi če gledamo na tako financiranje kot “regionalno” in čeprav morda ne bo prineslo odrešilne ”panaceje”, bomo mi in naši svojci z več investiranja v zdravstvene raziskave brez dvoma boljše živeli. Vsakdo si želi Univerzitetni klinični center, ki je vsaj na nekaterih področjih prvi na svetu.

Pirati veliko damo na dejstva. Naredili smo analizo evropskih in slovenskih financiranj, ko gre za vlaganje v znanost. Evropska unija namerava v resor za raziskave, znanost in inovacije, ki je odgovoren za izvršitev podpore znanstvenim projektom med letoma 2014 in 2020, vložiti več kot 80 milijard evrov.

Rezanje sredstev za znanost v Sloveniji

Slovenija seveda ni EU, toda trendi so jasni. Financiranje znanosti je v Sloveniji od leta 2012 pomembno in nesorazmerno upadlo glede na druge družbene sektorje. V Sloveniji pride skoraj 70% vsega denarja za raziskave iz zasebnega sektorja. Slovenija nikoli ni imela visokih izdatkov za znanost, raziskovanje in inovacijo (poišči: Slovenia>Government). Proračun se je od samostojnosti postopoma dvigal do finančne krize, ko je začel stagnirati. Leta 2014 je po poročilu OECD Slovenija ta sredstva začela celo manjšati. Po debatah in predlogih, da bi lahko država izdajala 1 % BDP-ja za znanost, je jasno, da se to ne bo zgodilo. Slovenija se trenutno trudi spraviti vse zdravstvene inovacije pod streho s samo! 5 milijoni evrov.

Kaj to pomeni? November (ali Movember) je čas, ko obeležujemo celosten pristop k zdravju moških. Ena ključnih tem tu je boj proti raku. Pirati tako podpiramo legalizacijo konoplje, ki jo rakavi bolniki kot dopolnilo za lajšanje tegob uporabljajo že zdaj. Podpiramo tudi vsa druga zdravljenja, ki pacientom ne škodijo, omogočajo lajšanje bolečin in jim psihološko pomagajo prebroditi to strašno bolezen, kot tudi zelo izčrpavajoče zdravljenje v obliki kemoterapije.

Dejstva pa ostajajo: Če hočemo manj raka, če hočemo učinkovitejše zdravljenje raka, potem moramo voliti tiste stranke, ki bodo razumele tudi zdravstvene cilje sedanjosti. Za Pirate to pomeni vztrajanje na državnem financiranju znanosti vsaj v višini 3 % BDP.

S tem bomo komaj dosegli evropsko povprečje in vsaj delno poskrbeli, da nas prihodnost ne povozi.