Vse izjave

Kdo se boji Piratk ali Pirati razkrivamo teto iz ozadja!

28. maj, 2018
Objavljeno v kategoriji: Volitve DZ 2018

Pirati smo vzklili iz mednarodnega gibanja, ki se je začelo pred 12 leti na Švedskem. Leta 2012 smo ustanovili Piratsko stranko Slovenije in začeli z delom tudi pri nas. Že leta 2014 smo tako nastopili na volitvah za evropske poslance, nato še na predčasnih volitvah v Državni zbor. Ob takratni priložnosti smo objavili javni razpis, s katerim smo (neuspešno) iskali strica iz ozadja.

Kako kratkovidno! Letos smo razpis razširili in iskali strica ali teto. In res, našli smo jo! Sicer ne izpolnjuje nobenega pogoja iz razpisa, ampak nepotizem ne pozna meja. Skladno z razpisnimi pogoji glede Piratskih načel popolne transparentnosti smo teto iz ozadja seveda razkrili Državni volilni komisiji, sedaj pa še javnosti.

Spoštovane in spoštovani, Piratska teta iz ozadja je naša Superbabica! Ker Pirati ne ponujamo obrazov, temveč vsebino in ker spoštujemo zasebnost, smo podobo Superbabice stilizirali s pomočjo naših notranjih virov. Saj med Pirati še zdaleč nismo le “hekerji”, smo tudi umetniki, podjetniki, nevladniki, humanitarci, zdravstveniki, upokojenci, gasilci, delavci in še kdo. Nismo zaman vključujoči, saj iz različnosti in medsebojnega spoštovanja vedno zraste odprta in zdrava družba.

Na Piratski ladji, ker boljši jutri ne bo prišel kar sam

Rojena 1929. Zgodnjo mladost ji je, nič hudega sluteči, prekinila vojna, ki se je končala ravno pri, danes bi rekli, zgodnjem najstništvu. Je generacija, ki je dala skozi življenje veliko, več hudega kot obratno, a zavedali so se, da boljši jutri ne bo prišel kar sam, da le z lastno aktivnostjo lahko obnovijo razrušeno državo in družbo. Ostalo je zgodovina.

Piratski listi se je pridružila iz preprostega razloga. Da bi podprla svojega vnuka in mlade ter zagnane Piratke in Pirate, ki že sedaj pozitivno presenečajo vso Slovenijo!

Pirati imamo vključujočo in demokratično platformo, kjer sodelovanje pogojujemo le s kakovostjo in kompetentnostjo. Pirati imamo največji delež žensk na listi, saj v politiki manjka njihov glas. Pirati smo sestavili listo, ki v malem odseva prebivalstvo, saj so na njej predstavnice in predstavniki praktično vseh družbenih skupin, tudi sicer odrinjenih iz javnega prostora. Pirati imamo avtentičen program, katerega kritike se ne bojimo, nasprotno, brez nje nikdar ne postaneš boljši, zato jo zelo cenimo. Pirati imamo kompetentne ljudi, še več, imamo ljudi z integriteto, ki bodo sposobni in etični nosilci vsebin. Pirati imamo tudi vsebine, ki jih stare elite nimajo. Pa ne, da jih niso sposobne plačati in vplesti v predvolilne obljube. Ne, preprosto jih ne razumejo, saj jih ne živijo. Pa najsi bo to od informacijske družbe pa vse prek vlog žensk v politiki ter stabilnega poslovnega okolja, kjer lahko ustvarjaš novo vrednost, in tja do ureditve področja dolgotrajne oskrbe.

Modrost starejše generacije, združena z energijo mlajše

Danes mnogi govorijo, da mladi ne volijo. To je mit, ki so ga Mladi Pirati uspešno razbili 25. maja na okrogli mizi v Poligonu. Resnica je veliko bolj žalostna, saj ne volijo ljudje med 18 in 45 letom, kar pa je žalostna novica za zdravo demokracijo.

Sporočilo, ki ga Superbabica želi podati, je predvsem naslednje:

Modrost in izkušenost starejše generacije, združena z inovativnostjo in energijo mlajše, je edini recept za to, da bo razvoj služil vsem. Ljudem, živalim in okolju. Vendar želje o lepšem jutri niso dovolj, zato bo potrebno tudi kaj storiti. Za začetek v nedeljo, 3. junija, stopiti do volišča in obkrožiti Pirate. Potem pa jim gledati pod prste in zahtevati odgovornost, ne le od njih, tudi od drugih.