Vse izjave

Kako iz krize: tri ključne težave, tri ključne zahteve

11. december, 2012 (nazadnje posodobljeno: 1. maj, 2018)
Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Efektivna transparentnost
Objavljeno v kategoriji: Demokracija, Korupcija, Razno

Ob splošnih protestih, ki so te dni stalnica dogajanja v državi, Pirati izpostavljamo tri ključne težave in nanje ponujamo svoje odgovore v obliki treh zahtev.

  1. V javnih poslih se je razpasel klientalizem in korupcija. Interesne skupine v javni upravi, skrite pred pogledi javnosti, delajo zase in za svoj žep.
  2. Politično sceno so zasedli obrazi, ki so se izurili v veščini vladanja, politiko pa jemljejo kot poklic. Samoohranitev zagotavljajo s skritimi in zavitimi političnimi igricami, ki so daleč od interesov lastnih volivcev.
  3. Politične stranke so pred svojimi volivci izgubile kredibilnost. Cel sistem strankarske demokracije je zapadel v krizo. Ne smemo dovoliti, da zaradi tega v krizo zapade tudi sama ideja demokracije.

Zahtevamo:

  1. Večjo transparentnost javnega delovanja v vseh svojih oblikah, v javnih institucijah, v občinski in državni upravi. Državljani moramo najprej vedeti, šele potem lahko nadziramo državo.
  2. Večjo transparentnost in demokratičnost delovanja na političnem prizorišču, v medstrankarskem in celo znotrajstrankarskem življenju. Volivci moramo najprej vedeti, šele potem se lahko opredelimo in angažiramo!
  3. Več in ne manj neposredne demokracije. Državljanom je treba omogočiti, da se vključijo, informirajo in odločajo o usodi države na čim bolj neposreden način. Pirati smo za elektronsko neposredno demokracijo.

Vsebine povezane z isto programsko točko

izjava
Prav tako o programski točki: Efektivna transparentnost

Preprečimo sporazum ACTA, ki omejuje svobodo in razvoj!

blog
Prav tako o programski točki: Efektivna transparentnost

Transparentnost države in politike

izjava
Prav tako o programski točki: Efektivna transparentnost

Vseevropski dan boja proti sporazumu ACTA