Vse izjave

Javno pismo Piratov ministru za kulturo Antonu Peršaku

11. oktober, 2017
Objavljeno v kategoriji: Kultura

Spoštovani gospod minister Anton Peršak

Ko ste prevzeli vodenje Ministrstva za kulturo, smo od vas kot pisatelja, kulturnika, humanista in v končni fazi tudi politika, pričakovali, da boste na Ministrstvo za kulturo prinesli svež veter, ki bo bolj naklonjen kulturi, kulturnim producentom in avtorjem, ki skrbijo za obstoj in razvoj slovenske kulture. A vse skupaj je izpadlo ravno obratno.

Z vsakim novim posegom v kulturno politiko, s poseganji v razpise, s pisanjem Nacionalnega programa za kulturo za zidovi ministrstva, kot minister vedno znova dokazujete, da ne obvladujete podivjanih uradnikov na ministrstvu, katerih rezultati dela se vedno znova lahko merijo le skozi prizmo postavljanja novih in novih birokratskih ovir za umetnike in kulturne producente. Kot da je namen ministrstva potiskanje kulture na družbeni rob in na rob preživetja, ne pa spodbujanje ustvarjalnosti in skrb za preživetje in razvoj slovenske kulture.

Najnovejši programski razpis za področje uprizoritvenih in glasbenih umetnosti je tako prinesel kup dodatnih birokratskih ovir, logičnih nesmislov, celo zahtev, ki so skregane z drugimi veljavnimi akti. Tak razpis so lahko pripravili samo birokrati, ki so izgubili stik s slovensko kulturno realnostjo. Zaradi vsega navedenega vas pozivamo, da razveljavite omenjeni razpis ali pa prevzamete odgovornost in odstopite iz pozicije ministra za kulturo, ker ji očitno niste kos.

Piratska stranka Slovenije