Vse izjave

Facebook začel spodbujati enkripcijo!

1. junij, 2015 (nazadnje posodobljeno: 1. maj, 2018)
Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Zasebnost, nadzor in varovanje podatkov
Objavljeno v kategoriji: Zasebnost in nadzor

Ta trenutek je e-pošta kot razglednica. Vse kar pošiljate, pošiljate na očeh vseh, ki vaše sporočilo posredujejo – tako kot lahko vsebino razglednice prebere vsak poštni delavec, lahko vašo e-pošto prebere vsak administrator strežnika, ki vašo e-pošto posreduje. Si predstavljate da bi vaš bančni izpisek, davčno napoved ali ljubezensko pismo (skupaj z žgečkljivo sliko 😉 ) pošiljali brez ovojnice? To počnete vsakič, ko pošiljate e-pošto.

Socialno omrežje Facebook se je odločilo, da bo začelo uvajati uporabo kriptirane in kriptografsko podpisane e-pošte. Dosegli bodo enak standard, kot ga danes dosegajo banke: Vaš izpisek ne pošljejo v obliki razglednice, ampak kot zaprto pismo, ki ne ponuja drugega kot naslov, kam mora biti vsebina poslana. Še več, enakovredno bo priporočenemu pismu, saj bo identiteta pošiljatelja preverljiva!

Pirati pozdravljamo trud, ki ga Facebook s tem vlaga v sistem, ki našim komunikacijam zagotavlja, da ostanejo med ljudmi, ki so jim namenjene in niso odprte radovednežem, katerih se vsebina pošte ne tiče! Naše upanje je, da bo ta poteza prvi korak k vsesplošni usvojitvi uporabe kriptografskega podpisovanja in šifriranja e-pošte ter s tem tehnološko približanje e-pošte tistemu, kar od nje uporabniki danes pričakujemo.

Želite vzpostaviti kriptirano e-pošto? Prilagamo povezave, kako jih vzpostaviti za Windows, Mac-OS in Linux: