Vse izjave

Evroposlanci izdali internet!

26. marec, 2019

Odločitev evropskih poslancev vodi v stagnacijo in korporativizacijo kulture v najslabšem primeru oz. opustitev interneta kot največjega spodbujevalca razvoja v zgodovini, ki, v najboljšem primeru, obstane le kot globalni digitalni reklamni pano.

Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Svoboden, nevtralen in hiter internetReforma monopola nad avtorskimi deli
Objavljeno v kategoriji: Evropska Unija, Reforma avtorskega prava

Davek na linke: SPREJET

11. člen (zdaj 15.), ki zahteva, da vsak, ki deli povezavo do člankov, od lastnika avtorskih pravic (založnika) pridobi (plača za) licenco, je bil na današnjem glasovanju v evropskem parlamentu sprejet.

Kaj to pomeni v praksi?

Ko boste na Facebooku objavili link do članka, bo “nekdo” moral plačati lastniku spletne strani, na kateri je članek objavljen. Ko boste na Googlu iskali karkoli, bo moral Google lastnikom spletnih strani plačati za vsak prikazan rezultat.

Kako smo prišli do tega? Tako kot vedno – prej omenjeni založniški lobiji bi v imenu zaščite zaslužkov (oz. lahkega zaslužka na račun velikih internetnih podjetji) raje uničili najbolj pomemben motor napredka (aka. internet) – kot se prilagodili novim tehnologijam in zahtevam potrošnikov.

Smo pa takim poskusom že bili priča tako v Nemčiji kot v Španiji, kjer sta oba spektakularno propadla.

Več o tem si lahko preberete v odličnem povzetku naše EU poslanke Julije Rede, ki se že cel mandat bori proti takim poskusom.

Filtriranje (in cenzura) vsega: SPREJETO

13. člen (zdaj 17.), ki zahteva preventivno filtriranje in cenzuriranje vsega, kar odvetniki velikih korporacij smatrajo, da krši avtorske pravice, so parlamentarci, ki so glasovali za in očitno pokleknili pred interesi korporacij, sprejeli!

Kaj to pomeni v praksi?

13. člen zahteva, da vsi ponudniki z “veliko količino” vsebin (to velja tudi za vaša sporočila, slike, video, .. ), ki so stari vsaj tri leta ali imajo več kot pet milijonov uporabnikov, morajo pred objavo preveriti zakonitost vsebin, ki ste jih naložili.

Glavni razlog za to je namenjen izsiljevanju večjih zaslužkov s strani založnikov iz strani, kot sta YouTube in Spotify, na katerih so naložena avtorska dela do katerih imajo pridržane avtorske pravice.

In kakšne so posledice? Na te spletne strani boste lahko naložili le tisto, kar bodo odvetniki korporacij vnaprej dovolili.

To nedvomno vodi v stagnacijo in korporativizacijo kulture v najslabšem primeru oz. opustitev interneta kot največjega spodbujevalca razvoja v zgodovini, ki, v najboljšem primeru, obstane le kot globalni digitalni reklamni pano.

Kaj to pomeni za naprej?

Pirati se bomo skupaj z našo evropsko poslanko Julijo Redo, našo celotno evropsko zvezo Evropskih Zelenih ter množico tujih in slovenskih nevladnih organizacij ter strokovnjakov borili, da ti ukrepi, ki bodo imeli katastrofalne posledice tako za družbo, kot tudi za same avtorje, spremenimo, ko nas boste izglasovali v Evropski parlament.

Danes smo izgubili bitko, lahko pa, z vašo pomočjo, zmagamo vojno!