Vse izjave

Črn dan za internet: Evropa sprejela davek na linke in cenzurne stroje

12. september, 2018
Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Reforma monopola nad avtorskimi deli
Objavljeno v kategoriji: Avtorske pravice, Cenzura, Enotni digitalni trg, Evropska Unija, Reforma avtorskega prava

Danes opoldne je Evropski parlament sprejel praktično nespremenjen 11. ter 13. člen Direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu oziroma reforme avtorskega prava. Evropa uvaja davek na linke ter cenzurne stroje.

Če bodo agregatorji novic delili povezavo do člankov, bo to zahtevalo licenco. Varovalk, da se ne ponovi nemški primer, kjer je Google vzpostavil monopol, ni. 

Cenzurni stroji bodo preverjali vse, kar želimo objaviti na večjih spletnih platformah. Preverjanju bo podvržena tudi dovoljena vsebina, kot so parodije, komentarji, meme-i. Drugače rečeno: Veljali bomo za krive, dokler ne dokažemo nedolžnosti naše vsebine.  

Evropski poslanci so sprejeli amandmaje, ki bodo omogočili monopolizacijo in korporativizacijo evropskega interneta in odpravili svobodo, ki je veljala vsa ta leta.  Pirati menimo, da je to katastrofa vseevropskih razsežnosti, saj pomeni poraz razuma in zagovarjanja pravic ljudi ter zmago apetitov globalnih korporacij!

Reforma gre zdaj v trialog z Evropskim svetom in Evropsko komisijo. V teh pogajanjih se bodo Evropski parlament, Evropski svet in Evropska komisija dokončno dogovorili o vsebini Direktivi o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu. Glede na rezultate glasovanja, lahko pričakujemo, da bo končna oblika reforme uničujoča za gospodarsko pobudo in demokracijo, bo pa informacijskim globalnim korporacijam omogočila dodaten zaslužek.

Rezultat glasovanja je dokaz, da Evropa nujno potrebuje politične momente, kot smo Pirati. Naš glavni naslednji cilj je odprava teh določil in povrnitev v svobodni internet, za katerega danes že lahko rečemo, da je pomemben temelj vsake zdrave demokratične družbe.

 

Vsebine povezane z isto programsko točko

blog
Prav tako o programski točki: Reforma monopola nad avtorskimi deli

Janez Avtor in njegova pravica

blog
Prav tako o programski točki: Reforma monopola nad avtorskimi deli

Kopiranje ni kraja

blog
Prav tako o programski točki: Reforma monopola nad avtorskimi deli

Monopol nad avtorskimi pravicami nasproti pogodbenim pravicam