Vse izjave

Akcija “Podajmo roko tačkam”

16. maj, 2018
Objavljeno v kategoriji: Pravice živali

Pirati smo stranka, ki se zavzema za svobodo sodobnega človeka in naslavlja grožnje, ki mu pretijo (novodobno suženjstvo in prekarstvo), prav tako imamo v programu pravice žensk. Za kakovostno življenje posameznika v sodobni družbi​ je bistvenega pomena zavedanje medsebojne povezanosti in prepletenosti narave s tehnološkim napredkom. Na tem področju bomo sledili okoljski etiki, spodbujali odgovornost posameznika in družbe do okolja in ži​vih bitij ter se zavzemali za zakonsko zaščit​o okolja, živali in naravni​h​ vi​rov.

Čas je, da se zavemo, da so živali čuteča bitja, ki si zaslužijo učinkovito zaščito. Raziskave med drugim kažejo, da žival čuti enako stopnjo zadane bolečine kot človek in ima razvita čustva. Zakonodajo o zaščiti živali bo izvajala policija za zaščito živali. Nad izvajanjem zakonodaje bo bdel na novo ustanovljen urad Varuha pravic živali. Nevladne organizacije, ki se ukvarjajo z zaščito živali, bodo z našo rešitvijo iz točke programa “opolnomočenje civilne družbe” prejele dodatna sredstva za svoje delovanje.

Tehnološke rešitve za konec trpljenja živali

Že v preteklosti je bilo jasno razvidno, da je tehnologija odgovor na pogosto zastavljena vprašanja, med drugim tudi glede živalskega mesa. Pirati menimo, da bi lahko tovrsten problem rešili s čistim mesom (laboratorijsko vzgojeno meso), ki bi bilo enako kakovostno in dostopno, kot je danes živalsko meso. Nekateri proizvajalci celo menijo, da bi lahko že letos, vsaj v Aziji, na krožnike dobili čisto meso, ki bi poleg živalske problematike rešilo tudi problem globalnega segrevanja. Strokovnjaki menijo, da bi tak ukrep lahko omilil posledice segrevanja ozračja tudi za 96%.

Pirati se zavedamo, da so pravice živali obširnejša in bolj kompleksna problematika, zato smo se odločili za akcijo zbiranja hrane “Podajmo roko tačkam” v sodelovanju z društvom Animal Angels, ki se trenutno zaradi obdobja legel bori s pomanjkanjem hrane, predvsem za, pasje in mačje mladičke. To je en izmed načinov, da pri problemu pomagamo SEDAJ in TAKOJ, hkrati pa želimo opozoriti na problematiko, da trenutna zakonska ureditev ni primerna. V prihodnosti bomo projekt seveda nadaljevali in nadgradili, saj zahtevamo temeljito spremembo zakonodaje in tako s tem postavitev zdravih temeljev za nadaljnjo zaščito pravic živali.

Trenuten zakon pravi, da je žival predmet in lastnina, medtem ko želimo besedico “predmet” spremeniti v “čuteče bitje”. Nenazadnje to vedo vsi tisti, ki imajo doma hišnega ljubljenčka.

Že kot zunajparlamentarna stranka smo dokazali, da smo zmožni korenito spreminjati stvari (projekt legalizacije konoplje, CETA, nadzorovan.si ipd.), zato verjamemo, da bi, ko prestopimo parlamentarni prag, s pomočjo ljudi lahko uredili področje za vse živali. Tudi tiste, ki jih morda ne vidimo vsak dan (kmetijske živali).

Zbiranje hrane za mladiče

Zbiranje hrane za pasje in mačje mladiče je le korak, ki ga lahko napravi vsak izmed nas, saj se vsaka pot, dolga tisoč milj, začne s prvim korakom.
Hrano za pasje in mačje mladiče bomo zbirali od 16. maja 2018 do 23. maja 2018 v naših prostorih na naslovu Vilharjeva 3 v Ljubljani med ponedeljkom in petkom od 10.00 do 18.00 ure in v soboto 19.05 od 12.00 do 17.00 ure.

V kolikor bi želeli donirati hrano, a niste iz Ljubljane, jo lahko oddate kjerkoli na trasi Lesce – Ljubljana, za kar se dogovorite z našim tajnikom Juretom Trbičem na tel. št. 040 428 289 ali v sredo, 23. maja 2018 kjerkoli na trasi Ljubljana – Krško s kandidatom Adrienom Osenjakom na tel. št. 040 814 618.

V kolikor ste iz drugih krajev po Sloveniji, pa bi nam želeli oddati hrano za pasje in mačje mladiče, nas o tem lahko ravno tako prikličete na zgornje številke.