Dovolj je Peršakovega mesarjenja po kulturi!

Objavljeno v kategoriji Kultura, Piratske vrednote.

Avtor: Rok Deželak, Igor Brlek

Vinko Möderndorfer, predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada, je v govoru na Prešernovi proslavi na predvečer kulturnega praznika poudaril, da je ukinjanje nevladne umetnosti ubijanje nacionalne kulture. Tisti, ki poznamo slovensko kulturno realnost, in med temi smo tudi Pirati, se s to izjavo lahko samo strinjamo.

Nedavno mesarjenje Ministrstva za kulturo pod taktirko ministra Toneta Peršaka je voda na mlin strahovom, da se vlogo nevladnih kulturnih organizacij, ki so sicer ključni del slovenske kulture, načrtno birokratsko eliminira. Na vsakem razpisu se preprosto malo “zategne pas” in izloči par neodvisnih kulturnih producentov.

Odpuščanje je le začetek

Minister Peršak je ob prevzemu funkcije (20. maja 2016) obljubil dve stvari: boljše delovanje ministrstva in povečanje sredstev za kulturo. Njegove nedavne poteze na področju financiranja nevladnih kulturnih organizacij so dosegle ravno nasprotno. Na programskem razpisu za naslednja štiri leta, ki je ključen za delovanje nevladnih organizacij, je izpadlo veliko pomembnih nevladnih kulturnih producentov, ki pomembno prispevajo k slovenski kulturi, njeni dinamiki in tudi razvoju.

Že tako podhranjen nevladni sektor na področju kulture (v celotnem proračunu za kulturo dobi zgolj 2,5 %) bo sedaj moral še dodatno odpuščati in odpovedovati že sklenjene programske dogovore z domačimi in mednarodnimi partnerji. Slednje bo vodilo še v izpade sredstev iz mednarodnih razpisov. Zato bodo posledice še dolgoročnejše in še bolj uničujoče.

Tiha eliminacija NVO sektorja slovenske kulture

Države, politikov in birokratov ne plačujemo samo zato, da režejo proračunski kolač, temveč da oblikujejo politike, tudi kulturno. Pirati lahko zapišemo, da je Ministrstvo za kulturo na tej točki popolnoma zatajilo. Vzpostavilo je stanje, kjer se nevladni sektor potiska v prepad, se ga pusti hirati in se mu odvzame možnost kulturnega ustvarjanja in delovanja v Sloveniji.

Lahko temu rečemo prevlada birokratske logike nad politično, ker slednja nima lastnih idej? Ali pa je še huje? Kaj če za tem res stoji politika in je politična smernica v resnici tiha eliminacija NVO sektorja v slovenski kulturi?

Za sistemske popravke je prepozno, da bi lahko z njimi preprečili nepopravljivo škodo. Nevladnim kulturnikom moramo nameniti več sredstev in to takoj!

PS: Od državne politike (s tem mislimo vse parlamentarne stranke od leta 1991 dalje), ki že 27 let zanemarja vprašanje dolgoročne rešitve financiranja in razvoja nevladnega sektorja na polju kulture, politične rešitve itak več niti ne pričakujemo!

Pirati

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Postani član Piratske stranke?

Za včlanitev je potrebno zgolj izpolniti pristopno izjavo in poravnati letno članarino.

Včlani se!