Deljenje

V družbeni “mainstream” se sramežljivo a vztrajno prebija misel “Sharing is Caring” oz. v kleni slovenščini: “Delimo in bolje živimo.” Ljudje, ki naletijo na te besede, ki so eden temeljev piratske filozofije, jim običajno ne posvetijo treh sekund. Ne vprašajo se, kaj stoji za njimi. Pri mladih generacijah je koncept deljenja omejen zlasti na bolj ali manj zakonito prenašanje datotek po spletu, starejše generacije morebiti dobijo take ali drugačne asociacije na pretekle režime.

A za tem sloganom je vsebine neprimerno več. Za Pirate ta slogan ni zgolj puhlica, ki po mnenju nekaterih opravičuje bojda nezakonita spletna udejstvovanja. Za nas je ta slogan kratko in malo način življenja.

Pomen besede deljenje je v enaindvajsetem stoletju neprimerno širši kot kadarkoli prej. Deljenje je vrednota, ki omogoča in spodbuja kreativnost in inovacije na širšem področju ekonomije prihodnosti. Deljenje je način sodelovanja, družbenega delovanja, ki omogoča hitrejši in boljši družbeni razvoj.

Deljenje nikakor ne vključuje raznoraznih uravnilovk in nostalgičnega vzdihovanja po preteklosti.

Deljenje v enaindvajsetem stoletju pomeni prost dostop do znanja in kulture.

Deljenje v enaindvajsetem stoletju pomeni svobodo govora in svobodo duha.

Deljenje v enaindvajsetem stoletju pomeni sodelovanje, inovativnost in souporabo.

Ekonomija deljenja morda komu zveni kot protikapitalistični ideal. To nikakor ne drži. Pristaši deljenja se ne zavzemamo za odpravo kapitalizma. Pravzaprav nam je za kapitalizem popolnoma vseeno, dokler nas pusti pri miru, ko ustvarjamo nove tehnologije, nova znanja in novo kulturo in jih popolnoma brezplačno in brez vsakršnih obveznosti delimo s svetom. Mi se držimo vodila: “Živi in pusti živeti.”

Živimo v svetu, v katerem je dostop do informacij neprimerljivo hitrejši in lažji, kot je bil pred zgolj nekaj desetletji. Informacije so na voljo kadarkoli jih potrebuješ in kjerkoli jih potrebuješ. Spletne strani, kot sta Wikipedia in nenazadnje Google, odpirajo vrata v svet znanja, o kakršnem so generacije naših staršev lahko zgolj sanjale ob iskanju listkov s podatki o knjigah v knjižnicah.

Brezplačne informacije na dosegu roke, kaj roke, prstov. Seveda filozofija deljenja nikakor ne izrecno ne nasprotuje plačljivosti vsebine, za katero je nekdo porabil del svojega življenja. Vsekakor pa spodbuja in nagrajuje tiste, ki so pripravljeni žrtvovati nekaj svojega časa za napredek dobesedno vsega sveta.

Človeštvo je lahko preživelo vse preizkušnje zgodovine in prazgodovine zgolj zato, ker so posamezniki in kasneje posamezna plemena sodelovala. Dandanes imamo zaradi spleta možnost, da se vsi združimo v eno pleme, da se dvignemo nad zavzemanja za izključno sebične in nacionalne interese. Splet nam omogoča, da vsi prispevamo, da vsi delimo z drugimi. Zgledujmo se po obdobjih, ko so naši predniki potegnili skupaj in tudi mi naredimo korak bližje proti čudovitemu novemu svetu – tokrat poimenovanemu brez kančka ironije.

En komentar na „Deljenje”

  1. Eno vprašanje. Ne najdem mesta kje bi lahko to zastavil, pa bom kar tukaj :-) Kakšno je stališče piratske stranke do Evro atlantskih povezav, oz. ali podpirate EU v takšni obliki kot je zdaj in ali zagovarjate članstvo Slovenije v Natu? Hvala za odgovor…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Postani član Piratske stranke?

Za včlanitev je potrebno zgolj izpolniti pristopno izjavo in poravnati letno članarino.

Včlani se!