Da bi postali bolj “češki” Pirati!

Objavljeno v kategoriji Češka, Piratska skupnost, Piratske vrednote, Piratstvo, Volitve.

 

Ko sem odraščal v Kranju v osemdesetih in devedesetih, smo mulci stvari, ki so se nam zdele brez veze ali iz mode, pogosto imenovali “češke”. Takrat je primerjava morda bila upravičena. Danes pa se vsakdo, ki karkoli ve o Čehih in Češki leta 2017 zaveda, da bi s tako samopašnostjo izpadel bedak.

S Čehi, ki Slovencem na številnih področjih kažejo, kako v prihodnost, imamo sicer veliko skupnega. Poleg tega, da smo tako Slovenci, kot Čehi, Slovani, imamo tako eni kot drugi, katastrofalno demografsko sliko.

Znanstvene napovedi kažejo, da bomo imeli v naslednjih desetletjih precej več ostarelih kot otrok in mladostnikov. O pretresih, grožnji revščine in strahoviti obremenitvi državnega proračuna zaradi postaranega prebivalstva še ne vemo vsega. Jasno pa je, da moramo že danes odgovoriti na vprašanje, kako se bomo temu prilagodili? Ponuditi moramo odgovore na vprašanja, kako bomo prilagodili politike in pri tem uporabili nove tehnološke rešitve, da bomo zgradili vključujočo družbo in da ne bomo zgolj družba visokotehnoloških igračk za izbrance ter visokih ograj za vse ostale?

Nekaj okusnega v češkem golažu

Ta konec tedna so na Češkem potekale parlamentarne volitve. Splošna slika ni najlepša. Prvi mož zmagovalne stranke je obtožen goljufij in korupcije; vprašanje je: kdo in kako bo sklepal koalicijo s tako stranko? Kako bo taka koalicija vodila državo?

V “češkem golažu” pa je tudi nekaj okusnega. Češka Piratska stranka je rezultat iz leta 2013 (2,7%) povečala na tehtnih 10,79%, s katerimi je vstopila v parlament. In ne samo to. S tem je postala tretja najmočnejša politična sila na Češkem. V 200-članskem parlamentu so Pirati dobili 22 sedežev. V urbanih regijah so bili Pirati še močnejši: v Pragi so jim volilci podelili kar 17,59% glasov.

Takšne novice pa so spodbudne in sicer predvsem zato, ker Piratske stranke delujemo dolgoročno. Uspeh ene je uspeh vseh nas.

S tega stališča pričakujem, da bomo tudi slovenski Pirati postali bolj “češki”. Glede na to, da zagovarjamo soočanje z izzivi sedanjosti, v sodelovanju z aktivisti opozarjamo na vse bolj nevarno početje države, želimo svobodo podjetniške pobude (tudi. s konopljo) in vključujočo družbo, so možnosti za preboj v parlament dobre tudi pri nas.

Pirat

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Postani član Piratske stranke?

Za včlanitev je potrebno zgolj izpolniti pristopno izjavo in poravnati letno članarino.

Včlani se!